Парламентът обсъжда законопроект за насърчаване на доброволчеството

Доброволците настояват за реална подкрепа и признание от държавата след години на самоинициатива

0
15
Доброволчество
Доброволчество. Снимка: Freepik.com

Два дни платен отпуск, здравни осигуровки и финансови стимули за доброволческа дейност – тези предложения поставят въпроса за волята на Народното събрание да приеме закон, който да насърчи доброволчеството в България.

Миналата година доброволците от организацията „Пещерно спасяване“ показаха своята смелост и професионализъм, спасявайки американец с кръвоизлив от дълбочина над 1000 метра в пещерата Морджа в Турция. Тази операция подчертава, че високоспециализираното доброволчество изисква не само подготовка, но и значителни финансови ресурси.

Иво Колчаков, част от спасителния екип, изрази разочарование от липсата на подкрепа от държавата и институциите: „Подкрепата идва от обществото. Всеки от нас инвестира време и средства за екипировка и транспорт до местата на инциденти.“

Всяка година стотици доброволци помагат на общините и държавата, ангажирайки се в различни инициативи – почистване, боядисване и подкрепа на нуждаещи се. Въпреки усилията си, те получават само символично признание.

„Достатъчно е да се чувстваме морално удовлетворени, но това не може да замести реалната подкрепа“, коментира Тодор Грозданов от Националната асоциация на доброволците в България.

Няколко парламента досега не успяха да приемат закон, който да насърчи доброволчеството, а 50-то Народно събрание не е изключение.

Три законопроекта вече преминаха първо четене в комисията. Депутатът Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС изрази надежда, че всички партии могат да се обединят около темата: „Това не е партийна материя, а въпрос на обществено единство.“

Калина Константинова от ПП-ДБ също подчерта, че развитието на гражданското общество не трябва да бъде политизирано:

„Надявам се още в началото на 51-то Народно събрание да приемем този дългоочакван закон.“

Въпреки несигурността относно законодателството, доброволците продължават да работят там, където са необходими.

„Техният общ мотив е желанието да правят добро. Тази воля трябва да бъде стимулирана и канализирана, а не административно спирана“, заяви Грозданов.

Колчаков допълни, че е необходима държавна подкрепа: „Не става въпрос само за финансова помощ, но и за обучения. Всичко е добре дошло.“

Георги Тахов: Настояваме за спиране на вноса на яйца от Украйна

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments