Уникален природен феномен до Варна е на ръба на унищожението

Сакралната красота край Варна рискува да бъде загубена заради човешка небрежност и бездействие

0
808
Побити камъни
Побити камъни Снимка: Фейсбук

С близо 50 милиона години история, природният феномен „Побитите камъни“ край Варна е на път да бъде разрушен от човешка небрежност и бездействие. Въпреки че е устоявал на времето, изглежда, че красотата и стойността му не могат да оцелеят пред лицето на държавната некомпетентност и традиционните черти на българската народопсихология.

За съжаление, всеки турист, независимо дали български или западен, който реши да посети това уникално място, рискува да остане разочарован от условията. Пътят към „Побитите камъни“, който е в експлоатация от над 40 години, не е виждал асфалт от дълго време. Буйната растителност, неокосена в последните години, почти е погълнала трасето.

Околностите на феномена са запустели и се е превърнало в сметище. Посетителите, които искат да платят символичните 5 лева за вход, ще се натъкнат на множество стари гуми, тоалетни чинии и мебели, оставени на произвола на съдбата. Нещо повече, в района е установено и нелегално стрелбище, където младежи стрелят, без да се интересуват от присъствието на туристи.

Западната част на природния феномен е задръстена от насипи с инертни материали, което е особено тревожно, предвид че местността е обявена за защитена от 1938 година насам. „Побитите камъни“ имат дълга история като сакрално място, документирано за първи път през 1829 година и обявено за природна забележителност на 23 август 2002 година.

През хилядолетията природата е сътворила уникални каменни образци, които наподобяват хора, животни и митични същества. „Каменните стражи“, „Камилата“, „Трона“ и „Каменната гора“ са само част от впечатляващите форми, които това място предлага. Но дали „Побитите камъни“ ще успеят да устоят на човешката намеса и да запазят своята красота, остава под въпрос.

Открития на 5000 години: Археолози разкриват нови ритуали за мумифициране край Ветрино

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments