Ураганът Джон удари южното тихоокеанско крайбрежие на Мексико

Според Националния център за ураганите на САЩ до началото на вторник Джон е отслабнал до ураган от втора категория с максимални постоянни ветрове от 160 км/час

0
24
Ураган
Ураган. Снимка: Pixabay

Ураганът Джон удари южното тихоокеанско крайбрежие на Мексико, след като за няколко часа се превърна в голям ураган, съобщава „Асошиейтед прес“. Късно вечерта в понеделник природната стихия достигна брега близо до град Пунта Малдонадо като буря от категория 3 с максимални постоянни ветрове от 120 мили/ч (190 км/ч). Бързото засилване на Джон накара властите да побързат да се справят с него и да предупредят хората за потенциалните му разрушения.

„Търсете по-високи места, защитавайте се и не забравяйте, че животът е най-важното нещо; материалните неща могат да бъдат заменени. Ние сме тук“, написа мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор в социалната медийна платформа X.

Според Националния център за ураганите на САЩ до началото на вторник Джон е отслабнал до ураган от втора категория с максимални постоянни ветрове от 160 км/ч (100 мили в час). Очакваше се той да връхлети Пунта Малдонадо и близките туристически центрове Акапулко и Пуерто Ескондидо, преди да отслабне над високия терен във вътрешността на страната. Центърът съобщи, че преди навлизането на сушата „животозастрашаващи“ бурни вълни и внезапни наводнения вече са опустошавали тихоокеанското крайбрежие близо до Оахака. неочакваното нарастване на силата изненада учените, властите и жителите на района, което старши метеорологът на AccuWeather Мат Бенц обясни със затоплянето на океаните, което подхранва ураганите.

„В резултат на това изненадващите скокове в силата на ураганите стават все по-често срещани“, заяви Бенц и обясни:

„Това са бури, които не сме преживявали преди. Бързото усилване на ураганите се случва по-често в днешно време в сравнение с историческите данни. Така че това ни подсказва, че там се случва нещо.“

Жителите на крайбрежните градове на Оахака бяха напрегнати, докато прогнозата се променяше и властите реагираха. Лаура Веласкес, федералният координатор по гражданска защита, каза на жителите на тихоокеанските крайбрежни градове, че трябва да се евакуират от домовете си и да се отправят към приютите, за да „защитят своя живот и този на семействата си“. Веласкес потвърди:

„Много е важно всички граждани в крайбрежната зона … да вземат превантивни мерки.“

Ана Алдай, 33-годишна служителка на ресторант на брега на туристическия център Пуерто Ескондидо, заяви, че предприятията в района са започнали да затварят, след като властите са наредили да се преустанови всякаква работа по основните плажове в района.

Правителствата на щатите Гереро и Оахака заявиха, че във вторник ще бъдат преустановени учебните занятия в редица крайбрежни зони. Губернаторът на Оахака заяви, че правителството на щата е евакуирало 3000 души и е създало 80 убежища. То също така заяви, че е изпратило 1000 военни и държавни служители за справяне с извънредната ситуация.

Видеоклипове в социалните медии от Пуерто Ескондидо показват туристи, облечени с джапанки, които се разхождат под проливния дъжд, и рибари, които изваждат лодките си от водата. Силните дъждове от предишните дни вече поставиха някои пътища в региона в несигурно положение.

Алдай призна, че е „малко притеснена“, защото известието от властите е дошло бързо. Тя добави:

„Не е имало възможност да се направят необходимите покупки. Това също ни притеснява.“

Метеорологът Бенц изрази загриженост, че бурята може да се забави, след като достигне сушата, оставяйки бурята да виси над крайбрежната зона, което може да причини още по-големи щети.

Ураганът е мрачна новина за региона, който миналата година беше връхлетян от Отис – подобен бързо засилващ се ураган.

Отис опустоши курортния град Акапулко, чиито жители не бяха предупредени за силата на това, което щеше да ги връхлети. Един от най-бързо усилващите се урагани, наблюдавани някога, според учените по онова време е продукт на променящите се климатични условия.

Отиш избухна в продължение на дни, остави тела, разпръснати по крайбрежието, и отчаяни членове на семейства, търсещи изгубените си близки. Голяма част от града беше оставена в състояние на беззаконие, а хиляди хора се ровеха в магазините, бореха се за храна и вода.

Правителството на Лопес Обрадор получи остри критики за бавната си реакция на Отис, но оттогава властите обещаха да ускорят темпото.

Новоизбраният президент Клаудия Шейнбаум заяви, че правителството ѝ планира да работи за подобряване на системата за ранно предупреждение, подобна на тази, която страната има при земетресенията.

Очаква се до четвъртък Джон да предизвика от 15 до 30 см дъжд в крайбрежните райони на щата Чиапас, а в изолираните райони – повече. В районите по крайбрежието на Оахака и близо до него до югоизточната част на Гереро до четвъртък се очакват между 25 и 50 см дъжд с отделни по-големи количества.

„Вероятно въздействието на бурята ще се усети през следващите няколко седмици до няколко месеца“, добави метеорологът Бенц.

Риск от наводнения по брега на Дунав, въвеждат извънредни мерки

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments