Швеция: Иран призовава за отмъщение заради изгарянето на Корана

В Швеция няма закон, който изрично да забранява изгарянето или оскверняването на Корана или други религиозни текстове

0
28
Рамазан/Коран
Снимка: Pixabay

Днес шведските власти обвиниха Иран, че е отговорен за хиляди текстови съобщения, изпратени до хора в скандинавската страна, в които се призовава за отмъщение заради изгарянето на свещената книга на исляма през 2023 г., предава „Асошиейтед прес“

Според официалните лица в Стокхолм кибератаката е извършена от паравоенната Революционна гвардия на Иран, която е хакнала услуга за SMS и е изпратила „около 15 000 текстови съобщения на шведски език“ във връзка с поредицата от публични изгаряния на Корана, които се състояха в продължение на няколко месеца през лятото на 2023 г.

Висшият прокурор Матс Люнгквист заяви, че предварителното разследване на шведската агенция за вътрешна сигурност SAPO е показало, че „именно иранската държава чрез Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран, IRGC, е извършила пробив в данните на шведска компания, която управлява голяма SMS услуга“.

Името на шведската компания не е посочено. Иранските власти не коментираха веднага обвиненията от Швеция.

През август 2023 г. шведските медии съобщиха, че голям брой хора в Швеция са получили текстови съобщения на шведски език, в които се призовава за отмъщение срещу хората, които са изгаряли Корана, каза Люнгквист и добави, че изпращачът на съобщенията е „група, наричаща себе си екип на Анзу.“ Шведската телевизия SVT публикува снимка на текстово съобщение, в което се казва, че „на тези, които са осквернили Корана, трябва да им се посипе работата с пепел“ и наричат шведите „демони“.

Протестите бяха проведени по силата на Закона за свободата на словото, който е защитен от шведската конституция. Митингите бяха одобрени от полицията. Инцидентите обаче оставиха Швеция разкъсана между ангажимента ѝ към свободата на словото и уважението ѝ към религиозните малцинства.

Сблъсъкът на основните принципи усложни желанието на Швеция да се присъедини към НАТО – разширяване, което придоби спешна сила след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, но се нуждаеше от одобрението на всички членове на алианса.

Турция и нейният президент Реджеп Тайип Ердоган временно блокираха присъединяването на Швеция, посочвайки причини, сред които антитурски и антиислямски протести в Стокхолм, но през март Швеция най-накрая стана член на НАТО. Тогава шведското правителство заяви, че „категорично отхвърля ислямофобския акт, извършен от отделни лица в Швеция“, като добави, че оскверняването не отразява позицията на страната.

През юли миналата година върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей направи изявление, в което се казва, че „оскърблението на Свещения Коран в Швеция е горчиво, конспиративно и опасно събитие“ и че оскверняването е „създало чувства на омраза и враждебност“ в мюсюлманските народи към хората, изгорили Корана, и техните правителства.

В отделно изявление оперативният ръководител на SAPO Фредрик Халстрьом заяви във вторник, че целта на текстовите съобщения е била също така „да създадат образа на Швеция като ислямофобска страна и да създадат разделение в обществото“.

Той обвини „чуждестранните сили“, че се стремят да „използват уязвимостите“, и заяви, че те „сега действат все по-агресивно и това е развитие, което вероятно ще ескалира“. Той не назова никоя конкретна държава.

Междувременно министърът на правосъдието на Швеция Гунар Стрьомер заяви пред шведската информационна агенция ТТ, че „това, че държавен фактор, в случая Иран, според оценката на (SAPO) стои зад действие, което има за цел да дестабилизира Швеция или да увеличи поляризацията в нашата страна, разбира се, е много сериозно“.

В Швеция няма закон, който изрично да забранява изгарянето или оскверняването на Корана или други религиозни текстове. Подобно на много западни държави, в Швеция няма закони за богохулство. Люнгквист подчерта:

„Тъй като действащите лица действат за чужда сила, в този случай Иран, правим преценка, че липсват условия за наказателно преследване в чужбина или екстрадиция в Швеция за лицата, заподозрени, че стоят зад нарушението.“

Люнгквист, който е от висшата прокуратура на Швеция, заяви, че макар предварителното разследване да е приключило, това „не означава, че заподозрените хакери са напълно отписани“ и че проверката може да бъде възобновена.

През май шведската агенция за вътрешна сигурност обвини Иран, че използва установени престъпни мрежи в Швеция като посредник, за да атакува израелски или еврейски интереси в скандинавската страна.

Посолството на Иран в Швеция не беше намерено за коментар във вторник.

Кръвопролитие и разруха – израелските удари в Ливан са взели над 500 жертви

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments