Правителството на САЩ следи американците, пътуващи до военната зона в Украйна

Причината - опасения, че някои от тях могат да станат агресивни, когато се върнат у дома

0
28
Знаме на САЩ. Снимка: Пиксабей
Знаме на САЩ. Снимка: Пиксабей

Федералното правителство наблюдава американците, които са заминали за Украйна, за да се бият, опасявайки се, че някои от тях могат да станат агресивни, когато се върнат у дома, пише „Politico“. Те обаче са пропуснали човека, заподозрян в опит за убийство на Доналд Тръмп миналата седмица, изтъква изданието.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ през 2022 г. започна междуведомствени усилия за щателно проверяване на американците, които се връщат от военната зона на Украйна. Според петима души, запознати с плановете, нерегистрираните досега усилия са имали за цел да идентифицират американци, които биха могли да се превърнат в насилници след завръщането си. Длъжностните лица се притесняват, че войната между Русия и Украйна ще привлече американски екстремисти, които ще усвоят бойни умения на бойното поле и след това ще нападнат свои съграждани, когато се завърнат.

Служителите в Министерството на вътрешните работи и ФБР започнаха да се опитват да идентифицират американците в разговори с украинските власти и да анализират разузнавателни данни за американците, които се връщат от страната. Те също така прегледаха акаунти в социалните медии за насилствена реторика. Няма доказателства, че американците, които са се сражавали с украинската армия – която правителството на САЩ подкрепя – са участвали в политическо насилие след завръщането си. Много от тях са загинали там в борбата с руските нашественици.

Но Райън Рут, заподозреният, който според разследващите е можел да чака бившия президент с полуавтоматична пушка повече от 11 часа близо до голф игрището на Тръмп в Уест Палм Бийч, Флорида, попадна в полезрението на разследващите.

Съобщава се, че един служител на Министерството на вътрешните работи е знаел, че Рут е пътувал до Украйна, въпреки че няма данни ФБР някога да го е разследвало след завръщането му и по време на дългогодишната му и понякога бомбастична кампания за набиране на подкрепа за Киев. Не е ясно също така дали федералните правоприлагащи органи са знаели, че той е написал книга, която впоследствие сам публикува и в която изглежда е призовавал за убийството на Тръмп. На 15 септември пък се твърди, че се е приближил на 500 метра от бившия президент, преди Сикрет сървис да го забележи и да открие огън.

Епизодът повдига въпроси за това дали правителството на САЩ прилага правилните критерии за оценка на рисковете на американците, които са се опитали да се присъединят към войната. Експертите твърдят, че повечето от американците, които са се сражавали, са американски ветерани, загрижени за защитата на младата демокрация от руското нахлуване.

Рут обаче е със съвсем различна история.

„Въз основа на поведението му вероятно е трябвало да бъде подложен на някакъв вид оценка на заплахата“, казва Джон Коен, бивш високопоставен служител на Министерството на вътрешните работи, който описва усилията пред „Politico“.

Украинските власти заявиха, че на Рут е било отказано влизане в чуждестранния легион на страната и няма данни да е виждал бойни действия или да е получавал военно обучение в страната. Адвокатите на защитата му не са отговорили на молбата за коментар.

Наблюдаване на американци в Украйна

Политико разговаря с петима настоящи и бивши служители, запознати с междуведомственото наблюдение. На повечето от тях беше предоставена анонимност, тъй като не са били упълномощени да говорят публично. Министерството на вътрешните работи и ФБР отказаха коментар.

Настоящи и бивши служители заявиха, че усилията са били подтикнати от неофициални междуведомствени дискусии за това как всяко министерство на националната сигурност може да помогне за наблюдението на притока на американци в Украйна – и да гарантира, че никой от тях не представлява заплаха, когато се върне.

Имаше обаче много американци, които са пътували до Украйна. Коен смята, че е „огромно предизвикателство“ да се предвиди кои от тези хора биха могли да представляват заплаха, когато се върнат. Ето какво коментира той:

„И едното, и другото може да е вярно. Можем да потвърдим и двете, като кажем, че някой е трябвало да обърне внимание на поведението [на Рут], а това е невероятно предизвикателство.“

Според служител на националната сигурност на САЩ американските власти не са следили официално американците и не са водили текущ списък на тези, които са отивали в Украйна. Но те са разследвали някои американци, които са се опитали да внесат боеприпаси, ножове или кевлар със самолет за Украйна, след като са се сблъскали с тях на входните пристанища. В други случаи те са получавали съвети за определени лица, които са показвали тревожно поведение или са извършвали престъпления, докато са били в Украйна. Някои от пътувалите до там са били известни на американските правоприлагащи органи за предишни престъпления, извършени в страната.

Медията не е могла да установи случаи, в които САЩ да са обвинявали някого, който се е сражавал в Украйна, в извършване на престъпления, свързани с екстремизма в границите на САЩ.

Дейвид Брамлет, живеещ в Киев американски ветеран, който работи с неправителствена организация, помагаща на американците, сражаващи се за Украйна, казва, че Министерството на отбраната на САЩ е сгрешило, като е профилирало американците, които се включват във войната. Той потвъждава:

„Смятам, че е ужасно, че Министерството на отбраната ще следи тези граждани, защото се притеснява, че те ще направят нещо. Според мен американците, които са дошли тук, за да се бият, заслужават нашето уважение за това, че – в някои случаи – са направили най-голямата жертва.“

Американците се насочват към фронта, което поражда страховете на служителите

Множество американци заминаха за Украйна в началото на конфликта, когато нахлуването на Русия бе отразено в световните медии, а Украйна се радваше на широка подкрепа. Много от тях бяха опитни ветерани, ангажирани със защитата на крехката демокрация – „хора, които вярват в демокрацията и защитата на свободния свят от тиранията и авторитаризма“, по думите на Дейвид Брамлет от киевската фондация „Р. Т. Уедърман“, която помага на американците, сражаващи се в Украйна, да получат медицинска помощ.

Но други, които пътуваха до Украйна, бяха търсачи на силни усещания и войници на късмета. Тази кохорта предизвика загриженост в Министерството на здравеопазването. Служителите на министерството се притесняваха също така, че американските бели престъпници и симпатизанти на нацистите могат да бъдат привлечени към конфликта, особено като се имат предвид дългогодишните твърдения на руските пропагандисти, че Украйна е сигурно убежище за нацистите.

„Един пистолетен пълнител може да промени баланса на силите“: Конгресът е напълно неподготвен за масово произшествие

„Опасенията ни бяха не просто, че някой ще отиде там и ще се върне с по-крайни идеологически убеждения, но и че ще се върне по-добре обучен и способен да използва експлозиви и други оръжия, за да извършва смъртоносни нападения“, коментира Коен.

Служителите на министерството започнаха работа по идентифицирането на американците, които са пътували до Украйна, за да се бият, включително тези, които водят разговори с украинските власти за присъединяване към военни или паравоенни части, според Коен и висш служител на администрацията, участващ в наблюдението.

Длъжностните лица са изготвили рубрика, по която да работят, въз основа на шаблон, който преди това са използвали за идентифициране на американци, заминали за Ирак и Сирия, за да се бият с ИДИЛ. Една огромна разлика между двата конфликта: Американците в Сирия се сражаваха заедно с ИДИЛ, както и с кюрдски групировки, свързани с определена терористична организация. В същото време американците в Украйна се сражаваха заедно с армия, обучена и въоръжена от Пентагона.

„Опитахме се да обмислим кои показатели са от значение – пътуването до и заминаването от, както и други показатели и предупреждения“, разказа висшият служител на администрацията.

В седмиците след нахлуването на Русия служителите са започнали да проверяват някои от американците, пътуващи за Украйна, включително като са прегледали съответните класифицирани и некласифицирани разузнавателни данни за тях, когато са се връщали у дома, според един от хората, които са говорили с „POLITICO“. Длъжностните лица също така прегледали законите, които уреждат какво могат и какво не могат да правят американците в чужди военни зони.

Американски служител, на когото е предоставена анонимност, тъй като не е упълномощен да обсъжда темата публично, потвърди усилията на Министерството на вътрешните работи и заяви, че хората, които публикуват агресивна реторика в социалните медии или заплашват с физическо насилие, могат да бъдат сигнализирани на властите и впоследствие разследвани.

„Работата продължава“, категоричен бе висшият служител на администрацията, като добави, че американците, които пътуват до там, за да се бият, редовно се проверяват и преглеждат, когато се върнат.

Понякога агенциите четат и публикации в социалните медии на хора, които смятат за проблемни.

„Много от тези, които се сражават в Украйна, са доста публични. Те са в социалните мрежи, публикуват различни неща. Те съществуват открито, за да ги види светът“, обясни висшият служител на администрацията.

Нито един от служителите не описа конкретни действия, които американските власти са предприели, след като американците, които според тях са представлявали заплаха, са се завърнали у дома.

Правителството на САЩ обаче разполага с множество инструменти, които може да използва, когато хора, които се считат за опасни, се завърнат от военни зони. Длъжностните лица могат да ги разпитват на летищата и да претърсват багажа и електрониката им. Те могат също така да ги наблюдават физически или електронно, ако имат необходимото законово разрешение. Министерството на вътрешните работи може също така да подаде сигнал до ФБР. И, разбира се, ако служителите на правоприлагащите органи открият вероятна причина, че някой е извършил престъпление, той може да бъде арестуван и обвинен.

Сагата на Рут в Украйна

Рут се оказва сред многото американци, които са пътували до Киев след инвазията. Той е бил активен в социалните медии и в интервюта е заявявал пред репортери, че набира афганистански бойци, които да пътуват до Украйна, за да се включат във войната.

В Киев Рут е добре познат на украинската емигрантска и доброволческа общност и установява връзки с други американци там. Поведението и реториката му обаче притеснявали мнозина, включително една жена, която съобщила за него на служител на Митниците и граничната охрана.  Украинските власти твърдят, че са го отклонили от чуждестранния легион на страната.

Брамлет споделя, че това показва колко притеснителен е бил Рут за украинците. Той потвърждава:

„През 2022 г., когато врагът е пред портите, обграждайки Киев, обграждайки Харков, украинците влагат всичко, за да спрат вълната на инвазията.“

„И за да отхвърлят този човек, това веднага ми подсказва, че този човек е бил автоматично, очевидно нестабилен, не е бил солиден пич, когото всеки в който и да е свят би искал да има на своя страна.“

Евгений Кънев с коментар: Можем ли да видим края на ЕС?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments