Внос на украински яйца заплашва българския пазар

Съюзът на птицевъдите настоява за мерки за защита на местното производство

0
22
Яйца
Яйца. Снимка: Pixabay

Около 10% от яйцата на пазара в България са с украински произход, съобщи председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов за „БНТ“. Той увери, че въпреки вноса, българските производители са в състояние да покрият напълно търсенето както на крайния потребител, така и на индустриалния сектор.

България поиска от Европейската комисия временно спиране на вноса на украински яйца. По думите на Гълъбов, преди началото на военния конфликт в Украйна, на българския и европейския пазар почти не са се появявали украински яйца. Той подчерта, че украинските производители търсят нови пазари, което е довело до увеличаването на вноса им в България.

„През първите два месеца на годината вносът на украински яйца в страната ни е около 1000 тона, колкото за цялата минала година“, сподели председателят на Съюза на птицевъдите в България.

Според него е било необходимо да се създадат стимули и субсидии, за да бъдат насочени украинските яйца към други пазари извън ЕС. Гълъбов допълни, че украинските яйца се предлагат с около 10% по-ниска цена от българските, което се дължи на различните стандарти на производство. Той отбеляза, че в България през 2011 година са въведени по-високи изисквания за хуманно отношение към животните, като са забранени конвенционалните клетки, докато в Украйна такива все още се използват.

„Безопасността на яйцата, допуснати до пазара, не е под въпрос. Проблемът е в различните производствени стандарти. Не сме против присъствието на украински яйца на европейския пазар, но трябва да се въведат мерки за ограничаване“, изтъкна Гълъбов.

В момента България има най-ниската цена на яйца в целия ЕС – около 15% по-ниска от тази в Германия и 25% по-ниска от Гърция. Според данни от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, яйцата в България се продават на цена от 0,31 лева за брой.

Евгений Кънев с коментар: Можем ли да видим края на ЕС?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments