Ски курортите алармират за опасност от ръст на цените

Туристическият сектор предупреждава за негативни последици при връщане на стандартната ставка, която може да оскъпи цените на услугите

1
106
Ски курорт. Снимка: Pixabay.
Ски курорт. Снимка: Pixabay.

Зимните курорти в България отправят призив за удължаване с една година на намалената ставка на ДДС за спортните съоръжения, която в момента е 9%. Това предложение може да бъде включено в преходните и заключителните разпоредби на новите изменения в Закона за ДДС, които в момента са на етап обществено обсъждане. В него също така се предлага увеличаване на прага за регистрация по ДДС на 166 000 лева.

Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД, изрази позицията на трите основни ски курорта по време на заседание на парламентарната Комисия по туризъм в курорта Боровец. Той напомни, че според закона, намалената ставка от 9% е в сила до 30 юни 2024 година.

Според Беляков, връщането на ставката на 20% за достъпа до спортни съоръжения ще има отрицателно въздействие върху конкурентоспособността на българските ски курорти.

„Това ще увеличи цените на услугите и ще ограничи възможността на бизнеса да компенсира инфлацията и ръста на заплатите“, заяви той. Освен това, той изрази опасения за потенциален счетоводен хаос, тъй като туристическите пакети са били договаряни при условие за 9% ДДС.

Беляков подчерта и необходимостта от запазване на ставката от 9% за ресторантьорския сектор след 31 декември 2024 година, тъй като този проблем също засяга ски курортите, които предлагат не само достъп до съоръжения, но и настаняване и заведения.

Мая Христоскова, изпълнителен директор на „Юлен“ АД, добави, че ски курортите споделят същите предизвикателства и също се притеснява от увеличаването на ставката на ДДС от 9 на 20 процента.

„Това оскъпява туристическите услуги и в един момент те ще станат непродаваеми“, подчерта тя. Христоскова предупреди, че при връщането на ДДС на 20 процента, цената на лифт картите ще надхвърли сто лева.

Тя също така информира, че ски център Банско е готов за сезона, а съоръженията са в отлично състояние след проведената профилактика и рекултивация на ски пътеките.

Тази зима Лондон Гетуик предлага повече полети до популярни ски дестинации, сред които и България

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Марин
Марин
22 часа по-рано

Сняг да има, икономиката трябва да се развива. Народът има пари