Иван Кондов: НАТО и ЕС трябва да укрепят източния фланг и да подкрепят Украйна

Министърът на външните работи Иван Кондов участва в Трансатлантическата вечеря, организирана от Антъни Блинкен

0
23
Трансатлантическа вечеря
Трансатлантическа вечеря. Снимка: МВнР

Министърът на външните работи на България Иван Кондов взе участие в Трансатлантическата вечеря, организирана от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Събитието, което се провежда ежегодно в рамките на откриването на сесията на Общото събрание на ООН, събра министрите на външните работи на страните членки на НАТО и ЕС. По време на своята реч министър Кондов акцентира върху важността на НАТО като стабилна основа за международната сигурност, особено в контекста на настоящите глобални предизвикателства, съобщиха от МВнР.

Подкрепата за Украйна – ключова за сигурността на Алианса

Министър Кондов изрази своята твърда позиция, че всички членки на НАТО ще бъдат истински сигурни, когато Украйна се присъедини към Алианса. Той подчерта, че приемането на Украйна в НАТО е важен стратегически приоритет, който ще подсигури устойчивата сигурност на региона.

Укрепване на източния фланг и сигурността на Черно море

Българският външен министър отбеляза, че подсилването на източния фланг на НАТО е от критично значение за стабилността на целия регион. Той също акцентира върху важността на сигурността на Черно море, като част от по-широката стратегия за регионална защита и безопасност. В тази връзка, министър Кондов подчерта усилията на България за допринасяне към съвместните отбранителни мерки и засилването на партньорството в рамките на НАТО.

Стратегическо партньорство със САЩ и срещи с AJC

По време на посещението си в САЩ, министър Кондов проведе среща с представители на Американския еврейски комитет /AJC/, където обсъди актуални въпроси като войната в Украйна и Близкоизточния конфликт. Той подчерта българските усилия в борбата с антисемитизма и представи новия Национален план за действие за периода 2023-2027 г., насочен към противодействие на този проблем.

Кондов отбеляза, че такива срещи допринасят за засилване на стратегическото партньорство със САЩ в области като сигурност, отбрана, енергийна диверсификация, търговия и инвестиции. Той обсъди и важни въпроси като включването на България в Програмата за безвизови пътувания на САЩ и американската подкрепа за членството на страната в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/.

Министър Иван Кондов подчерта важността на регионалната и глобална сигурност чрез засилването на източния фланг на НАТО и подкрепата за Украйна. Стратегическото партньорство със САЩ играе ключова роля в постигането на тези цели, а България активно допринася за глобалната сигурност и устойчивост.

TikTok забрани акаунти на руски медии за участие в „тайни операции за влияние“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments