България и Виетнам обсъждат издигане на сътрудничеството на ниво стратегическо партньорство

Президентите Румен Радев и То Лам се срещнаха в Ню Йорк и обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в икономиката, образованието и научните изследвания

1
24
То Лам и Румен Радев
То Лам и Румен Радев. Снимка: Президентство

България и Виетнам, две държави с дългогодишни приятелски отношения, обсъждат издигането на сътрудничеството си на ново, стратегическо ниво. Това беше основната тема на срещата между президентите Румен Радев и То Лам в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Двамата лидери отбелязаха ключовата роля на около 30 000 виетнамски студенти, завършили своето образование в България, като естествен мост за укрепване на двустранните отношения.

То Лам и Румен Радев
То Лам и Румен Радев. Снимка: Президентство

Взаимна подкрепа и потенциал за развитие

Президентът на Виетнам, То Лам, изрази благодарността на своя народ за последователната помощ, оказана от България през годините. Той подчерта, че тази подкрепа е високо ценена и никога няма да бъде забравена от виетнамския народ. Предстоящото посещение на президента Румен Радев във Виетнам беше изтъкнато като важен момент за издигане на отношенията между двете държави на ниво стратегическо партньорство.

България – врата за Виетнам към Европа

Президентът Румен Радев подчерта, че бързото икономическо развитие на Виетнам е впечатляващо, като отбеляза значението на образованието и науката за този успех. България, със своето стратегическо географско положение, може да служи като „врата“ за Виетнам към европейските пазари, което би стимулирало и разширило двустранното партньорство. Радев отбеляза също така, че настоящата двустранна търговия, възлизаща на около 200 млн. долара за миналата година, е далеч под потенциала на двете страни, което подчертава необходимостта от по-интензивно икономическо сътрудничество.

Срещата между президентите на България и Виетнам демонстрира взаимното желание за задълбочаване на сътрудничеството в области като икономика, научни изследвания и образование. Очакваното посещение на Румен Радев във Виетнам ще бъде важен знак за ангажимента на двете страни да издигнат своите отношения до ново, стратегическо ниво.

Румен Радев от Ню Йорк: България е изпълнила всички условия за Шенген

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] България и Виетнам обсъждат издигане на сътрудничеств… […]