Днес става ясно дали ще се забрани продажбата на райски газ на физически лица

Употребата му през последните години стана все по-популярна в българските нощни клубове

1
76
млада жена диша балон с райски газ в дискотека
Илюстративна снимка

Депутатите в парламента днес ще разгледат на второ четене на Закона за здравето. Проектът е изготвен от Комисията по здравеопазване въз основа на четири законопроекта внесени от „Продължаваме промяната-Демократична България“ /ПП-ДБ, БСП и „Има такъв народ“. Текстовете предвиждат абсолютната забрана за продажба на райски газ за физически лица.

Основната причина за забраната се корени във все по-широкото използване на райския газ за развлекателни цели, особено сред тийнейджърите и младите хора в нощните заведения. Въпреки че веществото може да предизвика краткотрайна еуфория, той носи сериозни рискове за здравето. Едно от най-опасните въздействия е хипоксията – състояние, при което мозъкът не получава достатъчно кислород. Това може да доведе до загуба на съзнание, трайни увреждания на мозъка или дори смърт при прекомерна употреба.

Райският газ също така може да причини неврологични проблеми, включително изтръпване, парализа и проблеми с координацията. Хроничната употреба може да доведе до дефицит на витамин В12, който от своя страна причинява анемия и увреждане на нервната система. Тези ефекти са особено опасни за младите хора, чийто организъм все още се развива.

Забраната за продажба на райски газ цели да ограничи лесния достъп до него, което е важно за предотвратяване на здравословни проблеми, свързани с неговата злоупотреба.

МВР с позиция: Публикуван анализ създава изкривена представа за дейността ни

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments