Как данъчните реформи повлияват доходите в България?

На 27 септември Съветът за икономически анализи ще представи изследване на еластичността на облагаемия доход и ефектите от данъчната реформа

1
84
Икономика, пари
Икономика, пари. Снимка: Factor I.N.

На 27 септември от 11:00 часа в Гранитната зала на Министерския съвет, Съветът за икономически анализи /СИА/ ще представи своя нов анализ на тема „Как данъчните ставки влияят на облагаемия доход в България?“. Изследването, изготвено от членовете на СИА Георги Камбуров и Георги Кочарков, разглежда чувствителността на облагаемия доход спрямо данъчните ставки – ключов параметър, известен като еластичност на облагаемия доход /ЕОД/.

Анализът разглежда данъчната реформа от 2008 г.

В анализа са използвани административни данни за България за периода 2005-2012 г., като специално внимание е отделено на данъчната реформа, въведена през 2008 г., когато прогресивната данъчна система беше заменена с плосък данък върху доходите на физическите лица в размер на 10%. Според резултатите, оценката на ЕОД за България е 0,323, което съответства на стойностите, регистрирани в други държави.

Увеличение на облагаемия доход след намаляването на данъчните ставки

Тази стойност на еластичността предполага, че облагаемият доход на най-високо платените работещи, за които ефективната пределна данъчна ставка преди реформата е била 36%, а след нея – 23%, се е увеличил с около 6%. Това увеличение показва чувствителността на доходите към промяната на данъчните ставки и има важно значение за фискалната политика на страната.

Представянето на анализа ще предостави полезна информация за оценка на ефектите от данъчните промени и за разработване на бъдещи данъчни политики, които да оптимизират облагаемия доход и приходите за държавата.

България и Виетнам обсъждат издигане на сътрудничеството на ниво стратегическо партньорство

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Как данъчните реформи повлияват доходите в България? […]