Цените на жилищата у нас растат въпреки демографската криза

Георги Кадиев обвинява банките за неразумното кредитиране и предупреждава за риск от финансови затруднения при евентуално повишаване на лихвите

2
63
Жилища, имоти, блокове
Имоти Снимка: Искра.бг

Икономистът и бивш депутат Георги Кадиев изрази мнение в социалните мрежи относно покачващите се цени на жилищата в България, сравнявайки ситуацията у нас с тази в държави с намаляващо население.

„Икономическата теория твърди, че в държави с намаляващо население цените на имотите би трябвало да намаляват поради естественото намаление на търсенето. Но защо това не е така у нас?“, задава риторичния въпрос Кадиев.

Той дава за пример Япония, където населението се очаква да намалее от 125 милиона души днес до 80 милиона през 2060 година.

„В Япония има 16 милиона непродадени жилища, които могат да бъдат закупени почти без пари, но няма кой да ги купи, защото липсват наематели“, обяснява икономистът. „Въпреки това у нас цените на жилищата продължават да растат“, добавя той.

Според Кадиев банките са основният фактор за тази тенденция.

„Банките се държат неразумно, като предлагат най-ниските лихви по ипотечни кредити в Европа. Това кара хората да теглят кредити и да инвестират, без да мислят за дългосрочните рискове. Ако лихвите се повишат дори с 1%, месечните вноски ще нараснат двойно, което може да доведе до масови финансови затруднения. Така банките могат да станат най-големите собственици на жилища, които реално не им трябват“, предупреждава той. За сравнение, той посочва, че лихвите по ипотеките в Англия са около 7% годишно, докато в България те са между 2.5% и 3%.

Данните на Националния статистически институт /НСИ/ потвърждават опасенията на Кадиев – през второто тримесечие на 2024 година цените на жилищата в страната са се увеличили с 3,4% в сравнение с първото тримесечие, когато скокът беше 7,1% спрямо последното тримесечие на 2023 година.

Най-голям ръст на цените е регистриран в Русе – с цели 13,2% спрямо първото тримесечие на 2024 година, следван от Пловдив /5,3%/, София /2,9%/ и Бургас /2,9%/. Единственият град с намаление на цените е Стара Загора, където се наблюдава спад от 0,2%.

На годишна база увеличението на цените на жилищата през второто тримесечие на 2024 година е 15,1%, а през първото тримесечие се е регистрирало повишение от 16%, според данните на НСИ.

Общински съвет-Бургас послуша гражданите за бъдещите етажни паркинги в ж.к. „Възраждане“

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Цените на жилищата у нас растат въпреки демографската … […]

:)))
:)))
1 ден по-рано

Балонът се надува, надува