„Възраждане“ критикува конкурсите за училищни директори и обвинява МОН в политически зависимости

Според декларация на „Възраждане“, прочетена в парламента, близо 60% от новите училищни директори са били предварително назначени

1
60
Класна стая, училище
Класна стая, училище. Снимка: Искра.бг

Партия „Възраждане“ изрази сериозни критики към Министерството на образованието и науката /МОН/ във връзка с проведените наскоро конкурси за училищни директори. Според декларация прочетена от депутата Ангел Янчев в Народното събрание, близо две трети от новите директори са били назначени на временни позиции още преди конкурсите, което според партията поставя под въпрос прозрачността на процеса.

Критики към конкурсите

„60% от директорите бяха избрани предварително от образователните власти“, коментират от „Възраждане“. Според тях от новоназначените 254 директори, 153 вече са били временно изпълняващи длъжността, а само 101 от новите директори не са заемали преди това тази позиция.

„Само 43 български учители станаха училищни директори след тези конкурси“, посочват те в декларацията.

Обвинения в политически зависимости

В допълнение към критиките за липсата на прозрачност „Възраждане“ изразява опасения относно участието на организации като „Заедно в час“ в подготовката на кандидати за директорските позиции. Според партията Министерството на образованието и науката е под влиянието на фондация „Америка за България“, като заявяват, че политическото крило на фондацията – ПП-ДБ /„Продължаваме промяната-Демократична България“/, оказва пряко влияние върху управлението на министерството.

„МОН се управлява пряко от фондация „Америка за България“, а нейното политическо крило – ПП-ДБ, в колаборация със завладяната и подчинена държавна администрация, назначена от ГЕРБ, го подпомага,“ се казва още в декларацията.

„Гешефт за превземане на българските училища“

В декларацията „Възраждане“ отправя тежки обвинения, че под прикритието на дарителство, българските училища се превземат с цел „изчистване на българската памет и традиции“. Партията твърди, че американски образователни програми и софтуер се налагат на българската образователна система, което според тях е част от по-голям план за подчиняване на българското образование на външни интереси.

„Провежда се враждебно изкупуване на българските училища с цел изчистване на българската памет и традиции“, коментират от „Възраждане“. Те също така предупреждават, че в този процес българските училища ще бъдат сведени до „забавачки за работа с електронни играчки“ и че целта е учениците да бъдат лишени от знание и идентичност.

Декларацията на „Възраждане“ предизвика значителен интерес и разпали дебати относно прозрачността на конкурсите за училищни директори и влиянието на външни организации върху образователната система в България. Очаква се въпросът да бъде обсъден на по-високо ниво в контекста на предстоящите промени в образователната политика.

Работодателските организации сигнализират за грешка в изчисляването на минималната работна заплата

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments