Украйна залага на Индия за постигане на мирно споразумение с Путин

В очите на Киев Моди е изминал дълъг път за кратко времe

0
31
Помощ за Украйна
Помощ за Украйна. Снимка: Pixabay

Украйна е намерила своя предпочитан посредник, който да помогне за прекратяване на войната с Русия: Индийският министър-председател Нарендра Моди, пише „Politico“.

Като част от процъфтяващите дипломатически отношения украинският президент Володимир Зеленски се срещна с Моди в понеделник вечерта в Ню Йорк, по време на която двамата лидери и техните антуражи обсъдиха пътя към мирно споразумение.

Високопоставен украински служител, на когото бе предоставена анонимност, за да обсъди деликатната тема, потвърди, че Индия е голямата надежда на Киев за постигане на мирен пакт, с който може да живее.

Според служителя Моди ясно е заявил по време на летните дискусии с Киев, че макар Украйна неизбежно да трябва да направи компромис по някои въпроси, за да прекрати настъплението на Москва, всички предложения за прекратяване на войната не трябва да включват отстъпване на територия на Русия.

В очите на Киев Моди е изминал дълъг път за кратко време. Когато той посети Москва през юли и топло прегърна руския президент Владимир Путин, отговорът от Киев беше язвителен. Зеленски нарече прегръдката – в същия ден, когато руски ракетен удар уби десетки украинци – „огромно разочарование и унищожителен удар по усилията за мир“. Оттогава обаче Украйна все повече гледа на Индия – най-многолюдната държава в света, която отдавна насърчава неприсъединяването във външните си отношения – като на идеален посредник в отношенията с Кремъл.

Макар че Ню Делхи последователно се въздържа да осъди нахлуването на Русия в Украйна, той се изказва в подкрепа на зачитането на суверенитета и териториалната цялост и прекратяването на войната. Шест седмици след като пътуването му до Москва предизвика недоволството на Украйна, Моди пътува до Киев, за да се срещне със Зеленски. Той се зарече да бъде „приятел“ на Киев и да помогне за постигането на мирно споразумение.

Индия може би е единственият глобален играч, който може да изиграе тази роля – или поне единственият, който може убедително да се представи като неутрална страна както спрямо Москва, така и спрямо Киев. Швейцария и Австрия застанаха на страната на ЕС при налагането на санкции на Русия. (На срещата на високо равнище за мир в курорта Бюргенсток в централна Швейцария през юни нямаше нито един участник от Кремъл, а руски официални лица не бяха поканени). Отношенията между Вашингтон и Москва са в състояние на дълбоко замразяване.

Усилията на страни като Саудитска Арабия да играят ролята на миротворци се провалиха, докато Китай беше обвинен, че активно подпомага военните усилия на Москва, а Зеленски само този месец удари по правителството на Бразилия, че „взема страната на Русия“.

Остава Индия.

„Ние сме страна, която може открито да говори с руснаците за този [украински] проблем“, заяви индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар по време на посещение в Малайзия през март. Путин потвърди това по-рано този месец, заявявайки, че има „доверие и увереност“ в Индия, Китай и Бразилия – всички те са членове на групата на БРИКС, обединяваща нововъзникващите икономики – да служат като посредници в отношенията с Украйна.

При посещението си в Германия по-рано този месец Джайшанкар съобщи, че Индия е „загрижена и ангажирана“ с опитите да се намери начин за прекратяване на войната, и потвърди, че „са направени предложения“ Индия да бъде домакин на собствена мирна среща на върха. Той допълни, че във всички подобни разговори ще трябва да участва и Русия, като отхвърли идеята за мирна конференция в швейцарски стил, която да не е подкрепена от Кремъл.

Зеленски отдавна отхвърля всякакви предложения, които включват Украйна да се откаже от земя, и яростно се нахвърли върху мирния план от шест точки на Китай и Бразилия, в който не се споменава запазването на териториалната цялост на Украйна.

Индия не е участвала в този план.

В Берлин този месец Джайшанкар не каза дали Индия планира да представи свое собствено предложение за мир. Но в Киев има големи надежди, че Ню Делхи ще се активизира в бъдеще.

„Мога да кажа, че Индия е надежден партньор за Украйна и е глобална сила, която може да повлияе на динамиката и хода на събитията в света“, заяви пред POLITICO говорителят на украинското външно министерство Хеорхий Тихий. Той потвърди:

„И ние искаме да видим участието на Индия в процеса на мирната формула, тъй като Индия може да промени ситуацията“.

Ремонтът на Дунав мост при Русе продължава: Какво се случи през изминалата седмица?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments