Обединеното кралство към Путин: Вие сте робовладелски мафиотски бос

Обръщението идва в момент, в който Украйна продължава интензивното си лобиране, за да получи одобрение за използване на западни ракети с голям обсег на действие

0
53
Владимир Путин
Владимир Путин. Снимка: Pixabay

Британският първи дипломат директно обвини Владимир Путин, че управлява „мафиотска държава“, и го сравни с робовладелец в пламенно обръщение пред Съвета за сигурност на ООН, пише „POLITICO“.

Дейвид Лами, външният министър на Обединеното кралство, се прицели в руския президент по време на събранието в Ню Йорк във вторник, като каза на представителя на Русия: „Знаем кой сте вие“.

Лами се позова на наследството на робството, за да вземе на прицел поведението на Путин при нахлуването в Украйна, и обвини руското правителство, че „грубо нарушава международното право“, докато твърди, че се застъпва за „Глобалния юг“. В речта си той подчерта:

„Вашето нахлуване е във ваш собствен интерес. Само вашите. За да разширите мафиотската си държава в мафиотска империя. Империя, изградена върху корупцията.“

И добави:

„Г-н президент, говоря не само като британец, като лондончанин и като външен министър.“

И продължи:

„Но казвам на руския представител, който говори по телефона си, докато говоря, че стоя тук и като чернокож, чиито предци са били отведени във вериги от Африка, с дулото на пистолет, за да бъдат поробени, чиито предци са се вдигнали и са се сражавали във великото въстание на поробените.“

„Империализмът: познавам го, когато го видя. И ще го нарека такъв, какъвто е“, категоричен бе Лами.

Натиск на бурните сенки

Обръщението на Лами идва в момент, в който Украйна продължава интензивното си лобиране, за да получи одобрение за използване на западни ракети с голям обсег на действие – включително произведените във Великобритания Storm Shadows – по цели дълбоко в Русия. Понастоящем те могат да се разполагат само на територията на Украйна. Обединеното кралство подкрепя използването им, но е необходима подкрепата на САЩ.

Украинският президент Володимир Зеленски ще се срещне с американския си колега Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис във Вашингтон в четвъртък, когато ще представи своя „план за победа“, за да победи Путин.

Говорейки пред репортери на път за Ню Йорк, британският министър-председател Киър Стармър даде да се разбере, че ракетите с далечен обсег на действие подлежат на обсъждане по време на срещата на световните лидери – но изглежда омаловажи тяхното значение. Стармър подчерта:

„Ще проведем дискусии по цял набор от въпроси и ще изслушаме внимателно какво ще каже президентът Зеленски.“

Той уточни:

„Не мисля, че планът за победа ще бъде свързан с един-единствен въпрос като ракетите с далечен обсег, а със стратегически, всеобхватен маршрут, по който Украйна да намери изход и да успее да се пребори с руската агресия.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments