Политиците игнорират широката аудитория в предизборната кампания

Доц. Милен Любенов анализира тактиките на партиите и предизвикателствата пред избирателите в контекста на предстоящите избори

0
8
Доц. Милен Любенов
Доц. Милен Любенов. Снимка: Скрийншот от "NOVA"

„Политиците отново залагат на познатата стратегия да адресират своите послания единствено към твърдия ядро от привърженици, вместо да търсят диалог с по-широка избирателна база.“ Това мнение изрази доц. Милен Любенов, политолог и преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, в интервю за радио „Фокус“.

Според Любенов, такъв подход е грешен и затруднява политическите партии да се впуснат в истински конкурентна среда, където могат да се проявят реални сблъсъци на идеи. Той подчерта, че не наблюдава сериозни опити за привличане на нови кандидати, способни да спечелят по-широка подкрепа.

„В листите на основните политически формации виждаме кандидати, които вече са губили избори и не са успявали да спечелят мандат, но отново оглавяват листите, което е странна партийна стратегия“, коментира той.

Специално за коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ /ПП-ДБ/, Любенов изтъкна, че се наблюдава отстъпление на кандидати от партията „Да, България!“, което може да разочарова избирателите и да се отрази негативно на общия резултат на коалицията.

Относно левия политически спектър, Любенов изрази скептицизъм относно мобилизацията на избирателите.

„Най-голямата слабост на БСП и лявото обединение е липсата на силно лидерство, което е от съществено значение за успешната кампания“, подчерта политологът.

В контекста на предстоящите избори, той коментира и включването на Ахмед Доган като водач в листите на ДПС в две области, като целта е максимална мобилизация на електората. В същото време, Делян Пеевски от „ДПС – Ново начало“ разчита на кметове от партията, които концентрират около себе си кадрови ресурс.

Доц. Любенов изрази загриженост относно отсъствието на лидерски дебати в България, като подчерта, че такива не са се провеждали от 2009 година. „Без лидерски сблъсъци интересът на избирателите ще продължи да намалява, тъй като истинският дебат би генерирал по-голямо обществено внимание“, каза той.

Политологът отбеляза, че избирателите не само че са отчуждени от политиката, но и изпитват сериозна фрустрация от събитията в страната през последните години.

„Политиците трябва да осъзнаят тези процеси, защото ако отново не успеят да формират работещо мнозинство и правителство след изборите, това може да доведе до коренна трансформация на партийната система. Нови играчи могат да се появят на политическата сцена, напълно замествайки настоящите партии“, прогнозира доц. Милен Любенов.

ГДБОП разкри схема за продажба на луксозни автомобили, ощетила бюджета с 8 млн. лева

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments