Кои напитки увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания при диабетици?

1
42
Газирана напитка
Илюстративна снимка

Изследванията показват, че сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за смърт при хора с диабет тип 2. Според проучване „подсладените със захар напитки и пълномасленото мляко са рискови фактори за развитието на диабет тип 2 и преждевременни сърдечно-съдови заболявания.“

Най-добрите напитки за диабетици

„Въз основа на нашето проучване бих класирал черното кафе, неподсладеният чай и водата над нискомасленото мляко, плодовия сок или изкуствено подсладените напитки“, споделят учените. Високата консумация на кафе, чай, вода и нискомаслено мляко се свързва с по-нисък риск от смъртност и сърдечно-съдови заболявания.

Какво установява проучването?

Проучването анализира данни от близо 15 500 възрастни, диагностицирани с диабет тип 2. Участниците са давали информация за консумацията на осем различни вида напитки, включително изкуствено подсладени напитки, кафе, плодови сокове, нискомаслено и пълномаслено мляко, вода, чай и подсладени със захар напитки.

Резултатите показват, че консумацията на повече от една подсладена напитка на ден значително увеличава риска от преждевременна смъртност и сърдечно-съдови заболявания. В същото време, високата консумация на кафе е свързана с 18% по-нисък риск от сърдечни проблеми, а консумацията на нискомаслено мляко намалява шансовете с 12%.

Ползите от заместването на вредните напитки

„Дори за хора, които са пили много подсладени напитки преди диагнозата диабет тип 2, има добри новини“, казват изследователите.

„Заместването на подсладените и изкуствено подсладени напитки с кафе, чай, вода и нискомаслено мляко значително намалява риска от ранна смърт.“

Съвети за намаляване на риска

Изследователите съветват, че за да се намали рискът от хронични заболявания, е важно да се ограничи консумацията на вредни напитки. Това е особено важно за хората, които вече страдат от диабет тип 2, но същото важи и за тези, които искат да се предпазят от бъдещи здравословни проблеми.

Витамини от група B: Защо са важни и какви са симптомите на недостиг

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments