„Грийнпийс“: Законопроектът за чуждестранните агенти ограничава демокрацията

„Грийнпийс“–България осъжда предложеното законодателство, което ограничава гражданските права и свободи под претекст за защита от чуждестранно влияние

0
19
Народно събрание
Народно събрание. Снимка: „Грийнпийс“–България

На 19 септември 2024 г. проектът за така наречения „Закон за регистрация на чуждестранните агенти“ беше отхвърлен в Комисията по културата и медиите на 50-ото Народно събрание. Макар законопроектът да бе спрян, процедурни маневри попречиха на гражданите и неправителствените организации да участват в заседанието, което е сигнал за опити за ограничаване на гражданските свободи.

„Грийнпийс“–България подчертава, че предложението е насочено не срещу „чуждестранни агенти“, а срещу всички физически и юридически лица, които получават подкрепа от чужбина над 1000 лева на година. Това включва научни институции и неправителствени организации, които са прозрачни и проследими. Законопроектът е наречен „прикрита репресия“, която подменя същността на гражданските права и свободи.

Според „Грийнпийс“ законопроектът е опит за създаване на врагове в българското общество в момент, когато страната е подложена на хибридни атаки и външен натиск. Вместо да насочва усилия към реални заплахи, законът е популистки и пропаганден, насочен към ограничаване на гражданския сектор.

Опасности от предложението

Законопроектът не решава проблема с чуждестранното влияние, а по-скоро създава нови врагове, разделяйки обществото. В контекста на климатичните промени и глобалните кризи, България се нуждае от подкрепа и сътрудничество с неправителствени организации и научни институти, които работят за благото на обществото. Предлаганият законопроект обаче поставя под риск тези организации и тяхната работа за опазване на природата и справяне с климатичната криза.

„Грийнпийс“–България предупреждава за сериозните последици, ако подобни законопроекти продължат да се внасят в Народното събрание. Ограничаването на гражданските свободи и правата на неправителствените организации е пряка заплаха за демокрацията и създава опасност от изолация на България в международен план. Трябва да се противодейства на подобни предложения, за да се запази свободата и прозрачността в страната.

Последно заседание: Парламентът обсъжда промени при закрила на децата и сексуалните престъпления

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments