Как да защитим правата си при стоков кредит?

Информация за правата на потребителите и как да се справят с отказите на търговците и банките

0
7
Кредит
Снимка: Pixabay

Какво да знаем за стоковия кредит при отказ от договор, сключен извън търговския обект: 

Казус: Правото на отказ

В един случай, жена закупува парочистачка от търговец след демонстрация в дома ѝ. В рамките на 14-дневния срок тя уведомява търговеца по имейл, че се отказва от договора и иска да върне уреда. Въпреки това, търговецът отказва да приеме връщането, позовавайки се на неоснователни причини. Проверка установява, че вече има съдебни решения, потвърдили правото на потребителя да върне уреда. Въпреки това, банката уведомява жената, че не може да прекрати договора за стоков кредит, докато търговецът не вземе обратно парочистачката.

Съдебно дело

Жената завежда дело срещу търговеца с искане за връщане на уреда, но съдът отказва да удовлетвори иска, тъй като само търговецът има право да поиска връщането на стоката. Съдебният орган обаче подчертава, че договорът за стоков кредит автоматично се прекратява, ако жената е уведомила търговеца за отказа от договора за покупко-продажба.

Правото на потребителя

Съгласно закона, при отказ от покупка, договорът за стоков кредит автоматично се прекратява. Това означава, че ако жената може да докаже, че е известила търговеца, то тя не дължи плащания по кредита. Тази ситуация произтича от Закона за защита на потребителите /ЗЗП/ и Закона за потребителския кредит, прилаган по принципа на специалния закон.

Как да действате?

Потребителите следва да се опитат да върнат стоката в 14-дневния срок от уведомлението за отказ. Уредът трябва да бъде изпратен на адреса, посочен от търговеца. При отказ да приеме стоката, потребителят може да я остави на отговорно пазене в склад и да уведоми търговеца за местонахождението ѝ.

Въпреки това, банката настоява за уведомление от търговеца за получаване на стоката и продължава да изисква плащания по кредита. При неизпълнение на задълженията по стоковия кредит, банката може да предприеме действия чрез частен съдебен изпълнител, който да наложи запори и възбрани.

Препоръки от „Активни потребители“

Ако попаднете в подобна ситуация, е важно да сигнализирате както „Активни потребители“, така и Комисията за защита на потребителите и Българска народна банка. Потребителите имат право да спрат плащанията по несъществуващия договор за кредит и да очакват действия от страна на банката.

Най-добрият съвет е да избягвате покупки от търговци, които идват на прага на дома ви. Внимавайте на „сладките думи“ на продавачите и не се доверявайте на комплименти, които са част от стратегията им за продажба на скъпи уреди.

Заключение

При отказ от договор за покупка, потребителят е защитен от закона. Давността за връщане на платените суми по прекратен стоков кредит е пет години, и всеки, който е упражнил правото си на отказ, може да търси възстановяване на заплатените суми.

Нов закон забранява сами да продаваме колите си на части

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments