Разузнавателни източници: Русия има таен проект за военни дронове в Китай

Те трябва да бъдат използвани във войната ѝ срещу Украйна

0
28
Военен дрон, дронове
Военен дрон. Снимка: Pixabay

Според два източника от европейска разузнавателна агенция и документи, разгледани от “Reuters”, Русия е създала оръжейна програма в Китай за разработване и производство на безпилотни летателни апарати /дронове/ с голям обсег на действие, които да бъдат използвани във войната ѝ срещу Украйна.

Kupol, дъщерно дружество на руската държавна оръжейна компания Almaz-Antey, е разработило и изпробвало в Китай нов модел дрон, наречен Garpiya-3 /G3/, с помощта на местни специалисти, показват данните от един от документите, доклад, който ръководството на Kupol е изпратило до руското министерство на отбраната по-рано тази година, в който се описва работата му. В последвалата актуализация дружеството е съобщило на Министерството на отбраната, че е в състояние да произвежда безпилотни самолети, включително G3, в завод в Китай, така че оръжията да могат да бъдат използвани в „специалната военна операция“ в Украйна – терминът, който Москва използва за войната, водена там.

Kupol, Almaz-Antey и руското министерство на отбраната не пожелаха да дадат коментар пред “Reuters”. Китайското външно министерство се съгласи да коментира, като обясни, че не знае за съществуването на такъв проект и допълни, че Пекин прилага строги мерки за контрол върху износа на безпилотни летателни апарати /БЛА/.

Фабиан Хинц, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания, базиран в Лондон мозъчен тръст в областта на отбраната, заяви, че ако действително се докаже, че се извършва доставка на безпилотни летателни апарати от Китай за Русия, то това ще доведе до сериозни последствия.

„Ако погледнете какво Китай е доставил досега, това са предимно стоки с двойна употреба – това са компоненти и подкомпоненти, които могат да се използват в оръжейни системи. Това е, което е съобщено до момента, но това, което наистина не сме виждали, поне в откритите източници, са документирани трансфери на цели оръжейни системи“, сподели още Хинц.

Въпреки това Самюел Бендет, старши научен сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, заяви, че Пекин вероятно ще се поколебае дали да се подложи на международни санкции в името на подпомагането на военната машина на Москва. Той подчерта, че е необходима повече информация, за да се установи дали категорично Китай е приел да бъде домакин на производството на руски военни дронове.

Междувременно Съветът за национална сигурност към Белия дом заяви, че е дълбоко обезпокоен от доклада на медията за програмата за безпилотни летателни апарати, който според него изглежда като случай на китайска компания, предоставяща „смъртоносна помощ“ на руска компания, санкционирана от САЩ. Засега Белият дом не е отчел нищо, което да подсказва, че китайското правителство е било наясно с въпросните сделки, но Китай носи отговорността да гарантира, че компаниите не предоставят нерегламентирана помощ на Русия за подкрепа на нейната армия. Запитан за въпросния доклад, говорител на НАТО отговори по имейл с думите: „Тези доклади са дълбоко обезпокоителни и съюзниците провеждат консултации по този въпрос.“

Британското външно министерство призова Китай да спре да оказва дипломатическа и материална подкрепа на военните усилия на Русия.

„Изключително сме обезпокоени от информацията, че Русия произвежда военни дронове в Китай. Това се прибавя към все по-големия брой доказателства от открити източници, че китайските компании дават възможност на Русия да извършва незаконна инвазия в Украйна. Доставката на оръжия би била в пряко противоречие с изявленията на Китай, че няма да предоставя оръжия на съответните страни в конфликта“, обяви говорител на британското министерство.

Дроновете от серията G3 могат да изминат около 2000 км с полезен товар от 50 кг (110 фунта), според докладите до руското министерство на отбраната от Kupol, който е бил обект на американски санкции през декември 2023 г. Образци на G3 и някои други модели безпилотни летателни апарати, произведени в Китай, са били доставени в Русия за по-нататъшно тестване, отново с участието на китайски експерти, гласят изтеклите данни. В документите не се посочват имената на китайските специалисти по безпилотни летателни апарати, участвали в описания в тях проект, а екип на “Reuters” също не успя да установи самоличността им.

Според двата отделни документа, прегледани от медията, които представляват фактури, изпратени на Kupol през лятото от руска фирма, която според двамата източници от европейското разузнаване служи като посредник с китайските доставчици. Kupol е приел седем военни дрона, произведени в Китай, включително два от серията G3. Във фактурите, едната от които изисква плащане в китайски юани, не са посочени дати на доставка, нито са идентифицирани доставчиците в Китай.

Двамата източници от разузнаването заявиха, че доставката на образците на дронове в Kupol е първото конкретно доказателство, което агенцията им е открила, че цели БЛА, произведени в Китай, са били доставени на Русия от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Източниците изрично помолиха нито те, нито организацията им да бъдат идентифицирани поради чувствителността на информацията. Те също така поискаха да не се разкриват някои подробности, свързани с документите, включително точните им дати.

Първо в Искра.бг: Важни рокади в ИАРА!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments