Германия разчиства пътя за отстрел на повече вълци в Европа

На среща на посланиците на ЕС в сряда Германия реши да подкрепи предложението за понижаване на защитния статус на вълците

0
11
Вълци
Вълци. Снимка: Пиксабей

Германия разчиства пътя за отстрел на повече вълци в Европа, като кръстоносният поход на Урсула фон дер Лайен срещу вълка изглежда е на колеблива основа, пише „Politico“. Тогава германският министър на околната среда се намеси. На среща на посланиците на ЕС в сряда Германия реши да подкрепи предложението за понижаване на защитния статус на вълците, като по този начин гарантира приемането му от мнозинството от държавите членки.

Разнопосочният план, който все още трябва да преодолее редица препятствия, преди да стане закон, ще улесни националните органи да предоставят дерогации за отстрел на вълци, които застрашават добитъка на фермерите. Ето какво каза в изявление за медиите след гласуването германският федерален министър на околната среда Щефи Лемке – член на Зелената партия:

„Това решение е оправдано от гледна точка на опазването на природата и е необходимо от гледна точка на животновъдите.“

Тя твърди, че „успех за опазването на природата е, че можем да вземем това решение днес“ и че то е „прагматичен“ отговор на нуждите на земеделските стопани.

Земеделските стопани като цяло подкрепят плана, докато природозащитните групи и много учени се противопоставят на него. Председателят на Европейската комисия фон дер Лайен, чието собствено пони Доли е убито от вълк през 2022 г., категорично подкрепя предложението и резултатът от сряда се разглежда като лична победа за нея.

Левоцентристкото коалиционно правителство на Германия първоначално се отнасяше скептично към предложението, а решението му да го подкрепи в последния момент дойде със строги условия, подчерта Лемке.

„В разговорите с Комисията на ЕС успешно гарантирахме, че понижаването на защитния статус няма да засегне други видове“, каза тя и добави, че въпреки че понижаването на защитния статус ще даде на националните органи повече гъвкавост, „това не е свободен пропуск за нерегламентиран отстрел“.

„Вълкът е и остава защитен вид и целта е доброто му състояние на опазване“, заключи Лемке. Говорителят на Комисията Адалберт Яхнц потвърди, че промяната се отнася „за вълка и само за него“ и няма да засегне други видове.

Но някои национални правителства са насочили вниманието си към други животни. Словакия и Румъния, например, сега се насочват към мечките.

Фермерите са доволни, природозащитниците се тревожат

Предложението ще понижи статута на вълка от „строго защитен“ на „защитен“, за да даде на националните власти повече гъвкавост при издаването на заповеди за убиване на животни, които застрашават добитъка.

Според оценките на Комисията в Европа има около 20 000 вълка, а едрият хищник е отговорен за убийството на поне 65 000 глави добитък всяка година, повечето от които овце и кози. Тази цифра представлява само 0,065 % от общата популация на овце в ЕС.

Земеделското лоби на ЕС Copa-Cogeca заяви, че е доволно, че институциите на ЕС „се вслушват в нуждите на фермерите и жителите на селските райони въпреки многобройния натиск от страна на тези, на които често не им се налага да се справят с последиците от нападенията“. Европейската федерация на ловците също заяви, че решението на страните от ЕС „отваря вратата за инструменти за съвместно съществуване, които да намалят напрежението“.

Словашкият евродепутат от центристката партия Михал Визик обаче разкритикува решението от сряда, като написа в социалната мрежа X, че това е „грешна стъпка в грешна посока“, която застрашава дългосрочното опазване на големия хищник.

Визик, заедно с евродепутати от групите на Зелените, Левите и лявоцентристките Социалисти и демократи, написаха писмо до von der Leyen след гласуването в сряда, в което я „призоваха“ да преразгледа предложението си и вместо това да подкрепи по-хуманни мерки за защита на добитъка.

Неправителствени организации и учени, занимаващи се с опазване на околната среда, също се противопоставиха на предложението, като изтъкнаха, че въпреки строгия си статут на защита вълкът продължава да бъде в неблагоприятно природозащитно състояние в шест от седемте европейски биогеографски региона.

Сега те се опасяват, че намаляването на защитата на вълците може да е първата стъпка от по-голям стремеж за отслабване на правилата на ЕС за защита на природата в новия мандат на Комисията.

В изявление за пресата от сряда неправителствените организации обвиниха страните от ЕС, че „одобряват лично мотивирани решения, които надделяват над научните доказателства, позволявайки на председателя фон дер Лайен да използва политическата си власт за лично отмъщение срещу вълците и да угоди на своя фермерски електорат“ – обвинение, което говорителят на Комисията Яхнц отхвърли.

Германия се сблъсква с трудности в опита си да премахне митата на ЕС върху китайските електромобили

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments