Парламентът отхвърли законопроектите за защита на децата в контекста на смяната на пола

Депутатите не одобриха предложените изменения, които целят да засилят защитата на децата от политическа пропаганда и сексуални посегателства

1
32
служебен кабинет народно събрание
Полагане на клетва. Снимка: Кадър от Народно събрание, Facebook

Парламентът отхвърли всички предложени законопроекти за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето, свързани с промените в пола при деца, пише „Фокус“.

На първо четене в пленарната зала бяха разгледани пет законопроекта, предложени от парламентарните групи на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Има такъв народ“.

Първият законопроект, внесен от Елисавета Белобрадова, предвиждаше защита на децата от политическа пропаганда и неистини, свързани с предизборни действия, които могат да предизвикат страх у малолетните. Вторият законопроект, предложен от Божидар Божанов и екип, имаше за цел да засили мерките срещу сексуалните посегателства над деца и да наложи допълнителни ограничения на лица с предишни осъждания за подобни деяния.

Катя Панева, с третия законопроект, поиска изрична защита на децата от медицински интервенции, които биха променили половите им характеристики. Предложението на „Има такъв народ“ включваше забрана на всякакви агитационни материали, свързани с промяната на пола, в училища и детски градини. Също така те предлагаха строго наказание от 1 до 3 години затвор за медицински лица, участващи в подобни дейности при непълнолетни.

При гласуването депутатите не приеха измененията на ИТН, като Тошко Йорданов се обърна към ГЕРБ с коментара, че „проверопейските партии ги употребяват евросексуално“. Проектът получи 79 гласа „за“ от „Възраждане“, БСП, ИТН и независими депутати, докато против гласуваха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Вторият законопроект на Елисавета Белобрадова получи само един глас „за“ /от Тошко Йорданов/, след като депутатите от ПП-ДБ се въздържаха, а 154 гласуваха „против“. След гласуването Йорданов обясни, че е подкрепил предложението, за да окаже „морална подкрепа на сексуално неориентираната група“.

Останалите законопроекти на ПП-ДБ също не бяха приети, като за всеки един от тях втората политическа сила се въздържа от подкрепа.

Иван Кондов: НАТО и ЕС трябва да укрепят източния фланг и да подкрепят Украйна

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Парламентът отхвърли законопроектите за защита на дец… […]