Домашен арест за бившия кмет на Омуртаг Ешреф Ешрефов

Апелативният съд във Варна отмени паричната гаранция и остави Ешреф Ешрефов под домашен арест, потвърждавайки обвиненията му

0
473
Ешреф Ешрефов
Ешреф Ешрефов. Снимка: Община Омуртаг

Апелативният съд във Варна отмени наложената от Търговищкия окръжен съд парична гаранция на бившия кмет на Омуртаг Ешреф Ешрефов и потвърди оставането му под домашен арест. Ешрефов е обвинен за участие в организирана престъпна група, а на 16 септември Търговищкият съд първоначално го пусна под гаранция.

Промяна на мярката за неотклонение

Апелативната инстанция не се съгласи с първоначалното становище на Окръжния съд, че е отпаднала реалната опасност обвиняемият да извърши ново престъпление. От Окръжния съд в Търговище беше посочено, че при по-лека мярка, каквато е „парична гаранция“, Ешрефов би могъл да извърши други противоправни действия, включително и нови престъпления, без да е нужно разрешение от прокурора за напускане на домашния адрес.

Опасността от нови престъпления

Съдът подчерта, че дори под домашен арест Ешрефов е извършвал противоправни действия, което увеличава риска, ако бъде пуснат под по-лека мярка. Съществува реална опасност от възпрепятстване на досъдебното производство и извършване на нови престъпления. Апелативният съд счита, че мярката „домашен арест“ е най-подходяща за осигуряване на целите на процесуалната принуда.

Окончателно решение

Съдът постанови, че първоначално взетата мярка „домашен арест“ е най-ефективна за предотвратяване на възможни противоправни действия от страна на Ешрефов. Определението на Апелативния съд във Варна е окончателно и не подлежи на обжалване.

Тестват системите за ранно предупреждение и BG-Alert в цялата страна

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments