Над 157 млн. лева приходи от електронни търгове при продажба на държавни имоти

Агенцията за публични предприятия и контрол отчита приходи от над 157 млн. лв. от продажби на държавни имоти чрез електронни търгове

2
21
Договор
Снимка: Pixabay

Агенцията за публични предприятия и контрол /АППК/ регистрира увеличение на приходите с над 40 млн. лева благодарение на успешната електронна продажба на имоти, частна държавна собственост или собственост на търговски дружества с над 50% държавно участие. Тези приходи са резултат от платформата за електронни търгове, разработена от „Информационно обслужване“.

Общата сума на реализираните приходи от електронни търгове надвишава 157 млн. лева, при първоначално обявена тръжна цена от 117 млн. лв. Благодарение на платформата и увеличеното наддаване, приходите са нараснали значително.

Платформа за електронни търгове: Повече прозрачност и конкуренция

От пускането на платформата през 2019 г., са проведени близо 400 електронни търга, а общият брой на обявените процедури надвишава 900. Броят на участниците в търговете е над 750, като средният брой стъпки за наддаване е шест. Системата осигурява прозрачност и елиминира възможността за субективна намеса или договорка за цената между участниците, заяви изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов.

Улеснен процес за инвеститори и граждани

Платформата значително улеснява процеса на участие в търговете, като цялата документация е в електронен формат. Участниците могат да се регистрират лесно с помощта на Квалифициран електронен подпис /КЕП/. Системата предлага анонимно участие в търговете и провеждането на явно наддаване в реално време, което позволява участие от всяка точка и по всяко време.

Освен улеснението за гражданите и бизнеса, платформата увеличава конкуренцията и гарантира достъп до информация за по-широк кръг заинтересовани лица, като същевременно намалява административната тежест.

Гарантирана защита на процеса

Системата гарантира най-висока степен на защита на документите и офертите благодарение на интегрираната услуга за удостоверяване на време и съдържание Time Stamp. Това гарантира честност и прозрачност при електронните търгове, като класирането се извършва автоматично на база най-висока предложена цена.

Последно заседание: Парламентът обсъжда промени при закрила на децата и сексуалните престъпления

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments