Асен Василев алармира: МРРБ бави средствата по общинските проекти

Над 20 общини сигнализират за забавяне на договори и аванси от Министерството на регионалното развитие, въпреки наличието на бюджетни средства

1
77
Асен Василев
Асен Василев. Снимка: Скрийншот от видео на "Дневник"

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев отправи сериозна критика към Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ за забавяне на договорите и авансовите плащания по общински проекти. Според Василев над 20 общини, включително във Видинско, Добричко, Благоевград и други, сигнализират за неизпълнени договори, които бавят изпълнението на важни инфраструктурни проекти.

1.7 милиарда лева в бюджета – неизползвани

Василев подчерта, че по думите на министъра на финансите Людмила Петкова, в бюджета има налични 1.7 милиарда лева, предназначени за общински проекти, но досега са изразходвани само 50 милиона лева. Той задава въпрос към МРРБ защо документите, подадени от общините, не се обработват в срок, което възпрепятства отпускането на средства за проекти като водопроводи, ремонти на училища и тротоари.

Проблем за всички общини, без значение от политическата принадлежност

Василев изрази загриженост, че забавянето на авансовите плащания не засяга само общини, ръководени от кметове на „Продължаваме Промяната“, но и такива на ГЕРБ и БСП. Той призова партиите да защитят своите кметове и да настояват за навременно подписване на договорите.

Комисионери и забавяне на инвестициите

Най-притеснителният елемент, според Василев, е слухът, че „комисионери“ отново оказват влияние върху кметовете, което забавя процеса по изплащане на аванси и изпълнение на проектите. Той подчерта, че забавянето на инвестиционния процес води до пропуснати приходи в хазната и рискува успешното изпълнение на проектите в определените тригодишни срокове.

Над 157 млн. лева приходи от електронни търгове при продажба на държавни имоти

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Асен Василев алармира: МРРБ бави средствата по общинск… […]