Промяна на курса: Защо млади политици смениха партията в 12 без 5 преди изборите?

Атанас Пъчков и Михаил Михов решиха да зарежат ПП-ДБ и да преминат в редиците на ГЕРБ и ДПС-Ново начало

2
236
Атанас Пъчков и Михаил Михов
Атанас Пъчков и Михаил Михов. Снимки: Facebook

Само след месец в България ще бъдат проведени поредните предсрочни парламентарни избори, на които партиите и коалициите ще опитат да сформират редовен кабинет. 

Това означава, че през следващите дни профилните снимки на знайни и незнайни личности в социалните мрежи отново ще бъдат изпъстрени с номера на бюлетини и преференции. При очертаващата се ниска избирателна активност битката за всеки глас ще бъде ожесточена, като може да пренареди листите и да вкара неочаквани имена в парламента.

С обявяването на листите през последните няколко дни бяха поднесени и немалко изненади. Част от тях са свързани с политически метаморфози, при които на по-метафоричен език може да се каже, че млади политици преминаха на „свободен трансфер в противниковия отбор“.

Такъв е случаят на Атанас Пъчков и Михаил Михов, които съвсем доскоро бяха свързани с „Продължаваме промяната-Демократична България“ в област Бургас, но на предстоящите избори ще се борят за доверието на избирателите като кандидати на… ГЕРБ и „ДПС-Ново начало“ на Делян Пеевски.

Листа на ПП-ДБ
Михаил Михов и Атанас Пъчков бяха рамо до рамо в листата на ПП-ДБ на последните избори

Преминаването от една към друга партия в рамките на кратък период от време не е нещо ново и скандално в българската политика. По-силно впечатление това прави, когато става дума за партии, които поне на хартия са с коренно различна идеология

Самата коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ бе обявена като политическа формация, която ще се бори с модела ГЕРБ и ДПС. Впоследствие на национално ниво ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС управляваха заедно в т.нар. „сглобка“, като това беше оправдано с нуждата за съставяне на редовно правителство, което да преследва евроатлантическите ценности в несигурната геополитическа обстановка. Въпреки това двете формации останаха в много обтегнати отношения и в крайна сметка кабинетът се сгромоляса със скандал, съпътстван от взаимни обиди и обвинения. На прага на новите избори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отново демонстрират обтегнати отношения, което се вижда от редицата взаимни нападки в парламента и публичното пространство. 

Всичко това със сигурност поставя под съмнение избора на младите политици, които са стартирали своята кариера в тази сфера, защитаващите ценностите на ПП-ДБ и съвсем наскоро преминали в ГЕРБ и „ДПС-Ново начало“.

Атанас Пъчков
Атанас Пъчков. Снимка: Facebook, личен профил

Атанас Пъчков е на 33 години и е управител на мебелна фабрика. В листата на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори той влиза под номер 10, като участник от гражданската квота, като дори изпреварва някои доказани имена в политиката. 

Миналата година Атанас Пъчков се е кандидатирал за общински съветник в Средец и е избран за такъв от групата на „Продължаваме промяната-Демократична България“. През месец юни тази година той е бил в листата на коалицията за последните парламентарни избори. Към момента е действащ общински съветник в местния парламент на Средец. 

Пред Искра.бг той сподели какво го е накарало да потърси друга посока в развитието си като политик:

„Стана така, че аз доста се разочаровах. Не мога да кажа конкретни имена, но искам на местно ниво нещата да се случват и да се работи. Когато съм поел каузи към моите избиратели, искам нещата да се случват. Аз съм бил в „Продължаваме промяната-Демократична България“ от квотата на „Да, България“. Истината е, че никога не съм получавал нужната подкрепа и съдействие, за да мога да реализирам моите каузи“.

Той допълни, че в лицето на ГЕРБ вижда подкрепа, тъй като те имат добре изградени структури, добра комуникация и винаги са били отзивчиви при решаването на конкретни проблеми и казуси

„Реално в област Бургас това е структурата, която е най-адекватна, най-доразвита и работи най-добре. ПП-ДБ нямат дори структура тук, а „Да, България“ са съсредоточени в София. На нас ни трябва да се борим с местните проблеми. Все пак Община Средец е много далеч от жълтите павета“. 

Пъчков уточни, че ако не бъде избран за депутат, ще остане в Общински съвет-Средец, но ще се отдели от ПП-ДБ и ще продължи като независим през остатъка от неговия мандат.  

Михаил Михов е на 38 години и е родом от Несебър. Той също има успешен бизнес, като е собственик и управител на фирма в туристическия бранш. 

Познат е на обществеността като кандидат за народен представител от ПП-ДБ на последните избори за парламент през месец юни тази година. Само преди няколко дни той и новите му колеги от „ДПС-Ново начало“. В нея той може да се похвали с много предна позиция, като е под номер 6 от общо 28 кандидати за депутати. 

ДПС Ново начало Михаил Михов
Михаил Михов е под номер 6 в листата на „ДПС-Ново начало“. Снимка: ДПС-Руен

Искра.бг се свърза и с него, но към момента на публикуване на статията все още не сме получили коментар. Зададохме му три въпроса, на които не получихме отговор

Хората, които са се доверили и са подкрепили двамата в качеството им на лица от ПП-ДБ, както и евентуалните им бъдещи избиратели, могат само да гадаят каква е причината за тяхната рязка трансформация. Част от тях изразяват съмнения каква може да е истинската причина за отцепването и кога точно е взето това решение. 

Преходът на Атанас Пъчков и Михаил Михов към политически формации, които до скоро бяха техни идеологически противници, повдига сериозни въпроси за принципността и последователността на младите политици. Тази внезапна смяна на партийните редици, особено в контекста на политическите платформи, които те уж защитаваха, създава впечатление за личен интерес и липса на дълбоки политически убеждения.

В стремежа си за бърз успех или по-добри позиции в парламента, те изглежда пренебрегват доверието на своите избиратели, които са ги подкрепили именно заради принадлежността им към ПП-ДБ. Такъв тип политически маневри само затвърждават усещането за нестабилност и непоследователност в българската политика, което допълнително разочарова избирателите и води до още по-ниска избирателна активност.

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Промяна на курса: Защо млади политици смениха партията… […]

trackback

[…] Промяна на курса: Защо млади политици смениха партията… […]