За първи път: Японски военен кораб е преминал през Тайванския проток

В сряда JS Sazanami, военноморски ескадрен миноносец, е преминал през пролива от север на юг, придружен от кораби от Австралия и Нова Зеландия

0
18
Тайвански проток
Кораб в Тайванския проток в Южнокитайско море. Снимка: Пиксабей

Според съобщения в японските медии японски военен кораб е преминал за първи път през Тайванския проток между Тайван и Китай, съобщава „BBC“.

В сряда JS Sazanami, военноморски ескадрен миноносец, е преминал през пролива от север на юг, придружен от кораби от Австралия и Нова Зеландия. Плавателният съд е бил на път да вземе участие във военни учения в Южнокитайско море, са цитирани японски министри. Това би било важна стъпка от страна на Япония, за която се смята, че избягва да прекарва корабите си през пролива, за да не разстрои Китай, който претендира за самоуправляващ се Тайван и за пролива.

Нито Япония, нито Тайван, нито Китай са коментирали официално преминаването.

Китайският държавен вестник Global Times, позовавайки се на неназован източник, заяви, че китайските военни „са извършвали проследяване и наблюдение по време на целия курс на [корабите] и са контролирали ситуацията“.

САЩ и техните съюзници увеличиха броя на патрулите, за да отстояват свободата си на корабоплаване в 180-километровия Тайвански проток (112 мили). Както САЩ, така и Тайван твърдят, че това е ключов морски и търговски маршрут, през който преминава около половината от световния контейнерен флот, и е част от международните води и е отворен за всички военни кораби. Пекин, който претендира за суверенитет и юрисдикция над пролива, не е съгласен с това.

В продължение на десетилетия Тихоокеанският флот на САЩ беше единственият чуждестранен флот, който редовно преминаваше през пролива. Но наскоро към него се присъединиха Канада и Австралия, Великобритания и Франция. Преди две седмици Германия преведе два военни кораба през пролива за първи път от десетилетия.

Китайските военни обвиниха Германия, че увеличава рисковете за сигурността, като плава през пролива на 13 септември, но Берлин заяви, че е действал в съответствие с международните стандарти. За първи път от 22 години насам германски военен кораб преминава през пролива. Тези преминавания са силно политически и имат за цел да покажат на Китай, че Америка и нейните съюзници не приемат претенциите на Пекин.

За Япония това е и още една голяма крачка встрани от дългогодишната ѝ политика да не предизвиква пряко Китай.

В четвъртък главният секретар на японския кабинет не потвърди подробности за военноморската операция, но заяви, че Япония изпитва силно чувство на криза след многократните нарушения на въздушното пространство от страна на китайските военни, които по думите му са се случвали едно след друго за кратък период от време.

Тайван не е коментирал преминаването, но в сряда неговото министерство на отбраната заяви, че е забелязало рязко увеличаване на броя на китайските военни самолети, опериращи около острова.

Бек Стратинг, професор по международни отношения в университета „Ла Троуб“ в Австралия, заяви, че докладваното от Япония преминаване е „част от по-широк модел на засилено военноморско присъствие от страна на държави в Азия и извън нея, които са обезпокоени от морските претенции на Китай“. Пред информационна агенция АФП тя коментира:

„По-специално Япония се занимава с тактиката на Китай за „сивата зона“ в Източнокитайско море.“

Тактиката за водене на война в „сивата зона“ има за цел да отслаби противника за продължителен период от време, обясняват анализатори.

Миналата седмица Пекин за първи път изпрати самолетоносач между два японски острова близо до Тайван. През август китайски шпионски самолет прелетя във въздушното пространство на Япония, което накара Токио да осъди навлизането като „абсолютно неприемливо“ и „сериозно нарушение на суверенитета“.

Миналата седмица лидерите на държавите от Четворката – Япония, Австралия, Индия и САЩ – заявиха, че ще разширят сътрудничеството си в областта на морската сигурност, за да се противопоставят на нарастващата напористост на Китай в Южнокитайско море.

Китай изстреля междуконтинентална балистична ракета

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments