МРРБ няма да допусне да бъде въвличано в предизборната кампания

Вече над 6 месеца се наваксват наследени забавяния по важни за гражданите политики

0
10
МРРБ
МРРБ. Снимка: Пресцентър

Министерството на регионалното развитие и благоустройството категорично се противопоставя на опитите на представители на политически формации да се създава изкуствено напрежение и да бъде въвличано в предизборната кампания. Това съобщиха в своя позиция от ведомството. И допълниха:

„Още повече, че заради поредица от решения, действия или бездействия на лидери на същите партии, вече повече от 6 месеца МРРБ активно работи да навакса наследените забавяния по редица важни за гражданите политики.

При служебното ръководство на МРРБ започна изграждането или основен ремонт на близо 160 км от републиканската пътна мрежа. Възобнови се липсващото през последните години пътно поддържане, реконструкция и рехабилитация като вече над 90% от републиканската пътна мрежа е обезпечена с 4-годишни договори. До края на годината се очаква да започне строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“ – 4, 5, 6 и 9, които са теренно осигурени. В момента завършва изграждането на отсечката от Боаза до пътя за Луковит. Напомняме, че договорите са били индексирани при последното редовно правителство.

Изключително активно се работи за преодоляването на завареното голямо забавяне по Етап І на процедурата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която се финансира чрез Плана за възстановяване и устойчивост. Според съставения в МРРБ график до края на октомври всички одобрени 756 проекта ще получат покани за предоставяне на финансиране и ще се пристъпи към сключване на договори. Администрацията полага усилия да преодолее наследените от редовния кабинет технически проблеми, които могат да застрашат верифицирането на разходите и те да останат за сметка на бюджета.

Още от началото на мандата на служебното правителство приоритетно не е спирало да се работи по Инвестиционната програма за общински обекти по Приложение 3 към Закона за държавния бюджет за 2024 г. МРРБ редовно предоставя актуална информация за нейното изпълнение – ритмичното подписване на споразумения с общините, което се извършва и в момента, измененията и извършените плащания. Министерството не е спирало активния диалог с общините и им оказва непрекъсната помощ в администрирането на проектите. До момента са подписани 1550 споразумения за подадените от общините 2100 проектни намерения за над 3,7 млрд. лв.

Напомняме, че от първоначално одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. 1,2 млрд. лв., министърът на финансите в последното редовно правителство остави в бюджета на МРРБ само 400 млн. лв. за финансиране на обекти по Инвестиционната програма за тази година. Вече близо половината от тях са разплатени и има реална опасност парите да не достигнат.“

Първо в Искра.бг: Важни рокади в ИАРА!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments