Инж. Йордан Вълчев: Разширяване на сътрудничеството между пътните администрации в Европа ще е акцент в председателството на АПИ на СEDR

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев обсъди със Стив Филипс, генерален секретар на СEDR - Конференцията на директорите на пътни администрации в Европа, предстоящото ротационно председателство на организацията от АПИ през 2025 г.

0
9
Срещата
Срещата. Снимка: АПИ

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктураинж. Йордан Вълчев обсъди със Стив Филипс, генерален секретар на СEDR – Конференцията на директорите на пътни администрации в Европа, предстоящото ротационно председателство на организацията от АПИ през 2025 г. Г-н Филипс е в Пловдив за участие на регионалния конгрес на Международната пътна федерация /IRF/ на тема „Европа и Централна Азия“ и на XVII-та Национална конференция по транспортна инфраструктура, които се провеждат в периода 24-27 септември т. г. в областния град. От 2017 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ е член на IRF и е партньор на форума. За първи път събитие на организацията от подобен ранг се провежда в България.

През 2025 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще поеме от Белгия ротационното председателство на CEDR, в която участват националните пътни администрации на 29 държави от Западна, Централна и Източна Европа. Агенцията е неин член от 2014 г. и за първи път ще поеме функцията на председател.

В тази връзка водещ акцент в разговорите между инж. Вълчев и г-н Филипс бяха стратегическите цели и инициативи на българското председателство. Двамата се обединиха около идеята, че една от водещите задачи през 2025 г. ще е създаване на рамка за текущо сътрудничество и комуникация между пътните администрации, които са членове на организацията. На срещата са обсъдени и възможностите за взаимодействие за подобряване на регионалната пътна свързаност, както и транспортните връзки по направлението север-юг и преминаването през граничните пунктове на България, като важен фактор за подобряване на трансграничните връзки и намаляване на времето на пътуване. Дискутирани са и добри практики и иновативни решения за ефективно и устойчиво изграждане и управление на пътната мрежа.

Агенцията е член на CEDR от 2014 г. В организацията участват националните пътни администрации на 29 държави от Западна, Централна и Източна Европа. В момента CEDR се председателства от Белгия, през 2023 г. председател беше Австрия, през 2022 г.- Португалия, а през 2021 г. Великобритания. Повече информация за Конференцията на директорите на пътни администрации в Европа /CEDR/ в приложения линк – https://cedr.eu/.

Папата изгони епископ и още 9 души от движение в Перу заради „садистични“ злоупотреби

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments