Ивайло Мирчев: ББР е на радара ни 5 години след отпуснатите скандални кредити на фирми от обръчите на Доган и Пеевски

Според депутата ББР трябва да отговори на редица важни въпроси

0
16
Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев. Снимка: Facebook, личен профил

Българската банка за развитие отпусна над 2 милиарда лева скандални кредити на фирми от обръчите на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Това написа в социалната мрежа Facebook депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Публикуваме неговия пост без редакторска намеса: 

„Българската банка за развитие /ББР/ е на радара ни над 5 г. с отпуснатите скандални кредити за над 2 млрд. лв. на фирми от обръчите на Доган и Пеевски. На 20.08.2024 г. ББР и “Индастриал Солюшънс енд Технолоджи” ЕООД сключват договор, с който дружеството, вместо да изпълни задължение към банката, прехвърля право на собственост върху определени имоти, с което погасява свой дълг в размер на 75 млн. лв. Имотите, които дружеството дава са част от административните и производствени сгради на “Булгартабак БГ” в Благоевград. Същите имоти са послужили като обезпечение на въпросния дълг на дружеството към банката и са вписани със следните стойности:

имоти в Благоевград на стойност около 69 млн. лв.
имоти в с. Изгрев на стойност около 16.5 млн. лв
складова база в с. Рилци на стойност около 13 млн. лв.

На пръв поглед тези имоти са достатъчни като обезпечение за банката. Но през 2019 г. “Булгартабак холдинг” затваря цигарената фабрика в Благоевград, машините са изнесени, а сградите напълно изоставени. Дълго време въпросните имоти са били абсолютно изоставени, липсва поддръжка за тяхното общо състояние и предназначение. В крайна сметка реалната стойност на имотите няма нищо общо с предварителната оценка, което ощетява банката.

ББР трябва да отговори на няколко въпроса:

1. Как е определена стойността на тези имоти, какви са методите и критериите, на база на които е извършена оценката?

2. Дали и как са положени дължимите грижи за защитата на имуществото и финансовите интереси на банката?

3. Каква е била пазарната стойност на всеки от тези имоти към момента на тяхното прехвърляне и най-вече съпоставима ли е тя със стойността на непогасените до 20.08.2024 г. задължения?

4. Какви са били правомощията и задълженията на ангажираните със сключването на договора лица и оттук кой и какъв контрол е осъществил върху работата на тези лица?

Ще изискаме прокуратурата да се запита същите въпроси и да се извърши проверка и да установи дали в случая има неизгодно сключена сделка и нарушени ли са интересите на банката, като е ясно масрафът го плащат българските граждани, а печалбата е за Пеевски.“

Байдън обещава 7,9 млрд. долара военна помощ за Украйна преди срещата със Зеленски

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments