Призрачни есенни приключения: Кои са най-обитаваните от духове дестинации в Европа?

Европа е континент, потопен в история, а с нея идват разкази за неспокойни духове, обитавани от призраци замъци и паранормални срещи

1
21
Замъкът Бран в Румъния, Европа
Замъкът Бран в Румъния, Европа. Снимка: Искра.бг

Европа е континент, потопен в история, а с нея идват множество разкази за неспокойни духове, обитавани от призраци замъци и паранормални срещи. За тези, които търсят неземно изживяване тази есен, ето някои от най-обитаваните от духове места в Европа, допълнени с идеи за пътувания, които да ви помогнат да изследвате тези смразяващи места. Това споделя Норберт Фигероа за „Seattle Times“. Той споделя следната класация:

Единбург, Шотландия – The Vaults и Greyfriars Kirkyard

Единбург е град, в който миналото витае, особено в неговите прочути подземни подземия. Скрити под оживените улици, тези помещения някога са били убежище за най-бедните жители на града. Днес те са известни с призрачни привидения и странни шумове, които отекват из тъмните коридори.

Също толкова призрачно е Greyfriars Kirkyard, най-обитаваното от духове гробище в Единбург. Твърди се, че духът на Джордж Макензи, печално известен като Полтъргайстът Макензи, нарушава спокойствието на посетителите. Разходката из тези места предлага смразяващ поглед към обитаваната от духове история на града.

Замък в Единбург
Замък в Единбург. Снимка: Pixabay

За да изпитате напълно свръхестествената страна на Единбург, прекарайте няколко дни в изследване на тези обитавани от духове места на обиколки с призраци. След като се потопите в зловещата атмосфера на Единбург, вземете влака до Стърлинг, където едноименният замък предлага още истории за призраци и битки.

Ако използвате Eurail Pass, пътуването между тези обитавани от духове места в Шотландия е лесно и удобно, което ви позволява да се насладите на живописната природа, докато пътувате от едно обитавано от духове място до друго. Ако имате време, отидете и до Culloden Moor в Инвърнес, което е мястото на битката при Culloden през 1746 г. и където се казва, че духовете на паднали войници бродят наоколо.

Париж, Франция – Катакомбите и гробището Пер Лашез

Под улиците на Париж се крие скрит свят, далеч от прочутата романтика на града. Парижките катакомби съхраняват останките на над 6 милиона души, създавайки лабиринт от кости, който е колкото зловещ, толкова и зашеметяващ.

Тази подземна костница отдавна е място на призрачни срещи, като посетителите съобщават за обезпокоително присъствие, докато се движат в тъмните тунели. Гробището Père Lachaise над земята е място за вечен покой на много известни личности, включително Оскар Уайлд и Джим Морисън.

Катакомби в Париж
Катакомби в Париж. Снимка: Pixabay

Париж предлага уникална комбинация от история и призраци, което го прави идеална дестинация за тези, които се интересуват от свръхестественото. Прекарайте няколко дни в изследване на катакомбите и Père Lachaise, може да направите нощна обиколка за още по-страшно изживяване. За да удължите пътуването си, вземете кратко пътуване с влак до двореца Версай, където се казва, че витаят призраците на френските кралски особи.

Всички тези обитавани от духове места могат да бъдат посетени поотделно, но за да научите повече за тяхната призрачна страна, се препоръчва да направите обиколка, фокусирана върху тяхната тъмна история. Компании като Intrepid Travel и G Adventures предлагат специализирани обиколки, които навлизат в обитаваната от духове история на тези емблематични места, осигурявайки по-задълбочено разбиране на призрачното минало на града.

Замъкът Бран, Румъния – домът на Дракула

Замъкът Бран в Трансилвания, често свързван с Дракула на Брам Стокър, изниква както във въображението на пътешествениците, така и в това на феновете на ужасите. Въпреки че връзката с Влад Цепеш е слаба, зловещото присъствие на замъка и връзките му с легендите за вампири го правят едно от най-известните обитавани от духове места в Европа. Атмосферата вътре в замъка, със своите скрити проходи и тъмна история, е едновременно смразяваща и завладяваща, предлагайки поглед към света на митовете и реалността, които определят румънския свръхестествен фолклор.

Влад Цепеш
Влад Цепеш. Снимка: Wikipedia Commons

Пътуването до замъка Бран е приключение в сърцето на Трансилвания, където Карпатите добавят към усещането за мистерия и ужас. Започвайки от Букурещ, можете да направите обиколка с екскурзовод през планинския пейзаж, изследвайки не само замъка Бран, но и други обитавани от духове места като гората Хоя, известна със своите паранормални явления. Тази зловеща гора, смятана за една от най-обитаваните от духове в света, добавя допълнителен слой интрига към вашето румънско приключение. Без съмнение Румъния е едно от най-добрите места за пътуване, ако търсите пътуване с призрачна тематика.

Прага, Чехия – Старият град и Пражкият замък

Прага е град, в който история и мистерия се преплитат, особено в Стария град. Тесните улички и старинните сгради създават атмосфера, подходяща за разкази за обитавани от духове къщи и зловещи улички.

Сред най-известните истории е тази за безглавия тамплиер, за когото се казва, че броди из града, и трагичната фигура на Голема, създание, съживено чрез мистични средства. Недалеч от Стария град се намира Пражкият замък, чиито тъмни подземия и древни зали са били свидетели на безброй призрачни срещи през вековете.

Прага
Прага. Снимка: Pixabay

За да изпитате призрачния чар на Прага, прекарайте няколко дни в скитане из историческите й улици, присъединявайки се към призрачни обиколки, които съживяват легендите на града. Пражкият замък, със своята комбинация от история и призраци, е задължителен за посещение и предлага както архитектурна красота, така и зловещи истории. За онези, които искат да навлязат още по-дълбоко в зловещото, едно пътуване до близката Кутна Хора осигурява уникално изживяване в костницата Седлец, параклис, украсен с костите на над 40 000 души – натрапчиво напомняне за средновековното минало на града.

Венеция, Италия – остров Повелия

Точно до бреговете на Венеция се намира остров Повелия, смятан от мнозина за едно от най-обитаваните от духове места в света. Мрачната история на острова включва използването му като карантинна станция за болни от черна чума и по-късно за психиатрична болница, а днес е изоставен, обвит в мистерия и страх. Разкази за неспокойни духове, зловещи звуци и всепроникващо чувство на страх превърнаха Повелия във фокусна точка за паранормални разследвания, въпреки че официалните обиколки на острова са рядкост и индивидуалните посещения на него са забранени.

За онези, които са привлечени от по-тъмната страна на Венеция, посещението на остров Повелия предлага смразяващ поглед към обитаваното от духове минало на града. Въпреки че достъпът до острова може да бъде труден, преживяването просто да сте близо до бреговете му е достатъчно, за да предизвика чувство на безпокойство.

Обратно във Венеция, разгледайте другите призрачни забележителности на града, като Palazzo Dario, известен като Къщата, която убива поради мистериозните смъртни случаи, свързани с бившите й собственици. Виещите се канали и тесни улички на Венеция осигуряват идеалния фон за разкази за свръхестественото, което я прави задължителна за посещение за тези, които се интересуват от зловещото и необяснимото.

Изследване на Европа чрез нейното призрачно наследство

Обитаваните от духове дестинации в Европа уникално съчетават история, легенди и призрачни срещи, което ги прави идеални за есенно приключение. Независимо дали изследвате зловещите трезори на Единбург, обитаваните от духове катакомби на Париж или прокълнатия остров Повелия, всяко място предлага различна гледна точка към богатото свръхестествено наследство на континента.

Норберт Фигероа от GloboTreks.com е архитект и пътешественик с мисия да посети всичките 195 нации, признати от ООН и извън нея. Той споделя приключенията и страстта си към пътешествията, архитектурата и културата в своя блог и социални медии.

Печени чушки за зимата: Лесен начин да съхраните лятото във фризера

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Призрачни есенни приключения: Кои са най-обитаваните о… […]