Британски ежедневник: Красив град в България е най-старият в Европа

Смята се, че Пловдив е основан около 6000 г. пр. н. е.

1
48
Град Пловдив в България, Европа
Пловдив. Снимка: Община Пловдив - Municipality of Plovdiv, Facebook

Пловдив в България е най-старият без прекъсвания населен град в Европа и едно от най-завладяващите места, които континентът може да предложи. Това пише британския ежедневник „Express.co.uk“ в своя статия. Смята се, че Пловдив е основан около 6000 г. пр. н. е., а преди 5 години е обявен за европейска столица на културата поради богатата си история и жизнено културно наследство.

Градът е известен със своя античен римски театър, калдъръмени улици и със Стария си град.

Античният театър е най-известната културна забележителност на Пловдив – разположен е на хълм с изглед към града. Въпреки че е основан през първи век, той все още се използва и често включва представления на Пловдивската опера и международни гости, които имат честта да играят на това уникално място. Зрителите могат да се любуват на Родопите на заден план – гледка, създаваща единствено по рода си театрално изживяване.

Друго място, което трябва да посетите е творческият квартал „Капана“. Разположен в сърцето на града, в този район можете да намерите магазини, ресторанти и галерии. Кварталът, някога паркинг, пълен с рушащи се къщи, беше ревитализиран през 2014 г. и сега е дом на много малки предприятия, включително магазини за изкуство, коктейл барове и кафенета.

Квартал "Капана"
Квартал „Капана“. Снимка: Община Пловдив, архив

В Стария град на втория по големина град в България ще намерите сгради в османски стил и разнообразие от архитектура и изкуство. Един посетител коментира: „Това наистина си заслужава да се види, благодарение на добре запазените търговски къщи, аптеки и други паметници от османската епоха.“

За да разгледате Пловдив, трябва да се разходите из хълмовете на града. Естествено, така или иначе ще направите това, докато се разхождате из града, но не забравяйте да посетите Небет тепе, който е в Стария град. Гледката от върха е чудесен начин да видите целия град отгоре.

Докато Пловдив претендира за титлата за най-стар град в Европа, той плътно е следван от Атина и Ханя, и двете в Гърция, както и от Лисабон в Португалия.

Печени чушки за зимата: Лесен начин да съхраните лятото във фризера

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments