Поредица за бързи кредити с адв. Богомил Йорданов: Връщат се мутренските години при събирането

Интервю с адв. Богомил Йорданов, който разкрива нелоялните практики на фирмите за бързи кредити и дава съвети как да се предпазим от тях

1
61
Адв. Богомил Йорданов
Адв. Богомил Йорданов. Снимка: Адв. Богомил Йорданов, Фейсбук

От Искра.бг изготвяме поредица, свързана с фирмите за бързи кредити, целяща да информира и предпази обществото от потенциални измами и некоректни практики. За да дадем по-задълбочен поглед върху темата, разговаряхме с адв. Богомил Йорданов, който има значителен опит в областта на защитата на правата на заемателите. Ето какво сподели той с нас:

1. Виждате ли промяна в практиките на фирмите за бързи кредити през последните години и какво предизвика тази промяна?

През последните години фирмите за бързи кредити станаха значително по-агресивни в рекламата си, използвайки все по-заблуждаващи и подвеждащи практики. Забелязва се тенденция на връщане към мутренските години, когато тези фирми не се колебаят да упражняват натиск върху клиентите си – тропат по вратите им, звънят им по телефоните. Това е напълно недопустимо за една правова държава, особено когато говорим за страна членка на Европейския съюз.

2. Какъв е демографският профил на хората, които най-често прибягват до бързи кредити?

Най-често това са хора от по-малките населени места извън столицата, които имат ниски доходи или временно са останали без работа. За съжаление, тези хора често се подлъгват от рекламите, обещаващи минимални лихви, но в крайна сметка връщат двойно или тройно повече. Младите хора също са сред основните клиенти на тези фирми, особено тези, които се опитват да покрият сметките си или други финансови задължения.

3. Какво е мнението ви за рекламите на бързи кредити? Подвеждат ли потребителите?

Абсолютно! Почти всички фирми, които виждате в рекламите, са ми добре познати и сме водили дела срещу тях. Рекламите често не отразяват реалността, а лихвите, за които се говори, са подвеждащи. Комисията за защита на потребителите е установила множество нелоялни практики при тези кредити.

4. Как можем да подобрим образованието и информираността на хората, за да се предотврати масовото теглене на бързи кредити?

Хората трябва да бъдат много внимателни и да четат внимателно какво подписват. Особено важно е да обръщат внимание на скритите условия в договорите – неустойки, гаранции и други клаузи, които често се маскират. За съжаление, много хора не осъзнават, че дори когато плащат навреме, могат да се окажат с тройна сума за връщане в рамките на година.

5. Има ли успешни съдебни дела срещу фирмите за бързи кредити и какви са резултатите?

Всички дела, които съм водил срещу тези фирми, са завършили с успех. В съда се признават договорите за недействителни, а клиентите връщат само чисто получената сума, без лихви и неустойки. Освен това, фирмите са задължени да покрият съдебните разходи на клиентите.

Адвокат Богомил Йорданов е убеден, че добрият адвокат трябва да бъде призван да защитава правата на своите клиенти с решителност и отговорност. С неговия опит и компетентност, той продължава да бъде силен съюзник в борбата срещу некоректните практики на фирмите за бързи кредити.

Поредица за бързи кредити с адв. Богомил Йорданов: Как да избегнете незаконни такси и тормоз от колекторски фирми

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Бай
Бай
1 час по-рано

Бързите кредити трябва да се забранят съз закон незабавно ! Това са мутри, лихвари, рекетьори и перачи на пари !