Предизборната кампания стартира: Как да гласувате зад граница?

Всичко за изборния процес в чужбина – важни дати, правила и как да подадете заявление за гласуване преди изборите

0
9
Народно събрание
Народно събрание. Снимка: Архив

Изборите са ключов момент за всяка демокрация, а за българските граждани в чужбина има специфични правила и срокове, които трябва да спазват, за да упражнят правото си на глас. В тази статия ще ви предоставим най-важната информация за гласуването зад граница и какво трябва да направите, за да сте подготвени.

Ден за размисъл и забрана за агитация

Последният ден преди изборите е ден за размисъл, в който агитацията е забранена по закон. Това означава, че няма да има политически послания и реклами в този ден, като целта е гражданите да вземат информирано решение, без външни влияния. Законодателството в България също така изисква кампанията да се води изцяло на български език.

Важни срокове за гласуване в чужбина

Българските граждани, които живеят в чужбина и искат да гласуват, трябва да подадат заявление за гласуване до 1 октомври. Това е важно, за да могат да упражнят правото си на глас в една от избирателните секции, които ще бъдат разкрити зад граница.

Задгранични избирателни секции ще има в 60 държави, а броят и местата на секциите трябва да бъдат определени до 5 октомври. Това гарантира, че всеки, който е заявил желание да гласува, ще има достъп до изборна секция в съответната държава.

Избирателни секции и начин на гласуване

По предварителни данни от Централната избирателна комисия, в България ще бъдат разкрити 11 647 секции, като в 9353 от тях ще се гласува с машина. Това е част от усилията за модернизация и улесняване на избирателния процес както в страната, така и в чужбина.

Политически партии и коалиции

За участие в изборите са регистрирани 23 партии и 9 коалиции. Всеки гражданин има правото да направи информиран избор и да подкрепи кандидата или политическата формация, която най-добре отговаря на неговите интереси и визия за бъдещето на страната.

Как да гласувате зад граница?

Ако сте български гражданин, който живее в чужбина, но искате да участвате в изборите, не пропускайте да подадете заявлението си до 1 октомври. Местата и броят на секциите ще бъдат определени до 5 октомври, така че следете новините и официалните изявления на Централната избирателна комисия за допълнителна информация.

„Грийнпийс“: Законопроектът за чуждестранните агенти ограничава демокрацията

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments