Най-важното от изминалата седмица – протести и старт на предизборната кампания

В сряда депутатите приеха окончателно на второ четене промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата на райски газ

0
13
Гласуване, надпреварата, предизборна кампания
Гласуване. Снимка: Pixabay

Старт на предизборната кампания, няколко протеста и забрани – така премина изминалата седмица в България. В понеделник от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи съобщиха, че столичната полиция е разпоредила проверка за незаконни реклами за райски газ по огради на училища. Поводът е случай от предния ден във Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“ в София. Директорът на училището е подал сигнал, че по оградата са залепени листовки, съдържащи QR кодове за продажба на райски газ. На място е изпратен патрул, който е съдействал за свалянето на материалите.

Стартиралата проверка е констатирала залепени подобни реклами, но на друга фирма, на сградата на Испанската гимназия.

В сряда депутатите приеха окончателно на второ четене промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата на диазотен оксид /райски газ/ и пълнители с него, включително и онлайн, на физически лица. В подкрепа на забраната гласуваха 105 народни представители, 47 бяха „против“ и 12 се въздържаха.

Флакон с райски газ
Флакон с райски газ. Снимка: Искра.бг

Досега беше забранена продажбата на райски газ на непълнолетни лица, а с измененията се въвежда пълна забрана за продажба на физически лица, извън случаите на еднолични търговци, чийто предмет на дейност включва продажбата на райски газ на търговци. Предвидена е и забрана за рекламата на райски газ в онлайн платформи.

На 23 септември спортният министър Георги Глушков откри в Благоевград Европейската седмица на спорта. Спортният празник събра стотици спортисти от клубовете в града, които демонстрираха умения и бяха изложили купи и медали, завоювани в различни състезания.

Министър Глушков даде официален старт на Европейската седмица на спорта #BeActive
Министър на младежта и спорта Георги Глушков. Снимка: ММС

Като изключителна чест определи министър Глушков откриването на Европейската седмица на спорта в присъствието на треньори, спортисти, родители, както и посланиците на спорта – изявени български състезатели. Идеята на този проект е да привлечем колкото може повече млади хора, деца – да спортуват и да бъдат активни, посочи министърът на младежта и спорта. Той допълни, че това е една и от целите на екипа на министерството.

Европейската седмица на спорта се провежда всяка година от 23 до 30 септември. В Благоевград, след официалното откриване на площад „Македония“, се проведе Спортна панорама. 

Върховен административен съд. Снимка: Архив
Върховен административен съд. Снимка: Архив

Във вторник имаше заседание във Върховния административен съд /ВАС/ по делото за процедурата за 35 влака. Преди него служебният министър на транспорта Красимира Стоянова коментира пред журналисти, че делото е изключително важно за това да имаме нов модерен и безопасен подвижен състав, „защото го заслужаваме“. Тя представлява ресорното министерство пред съда.

Дело № 8257/2024 г., образувано по касационна жалба на Консорциум „Булему“ срещу Решение на Комисия за защита на конкуренцията по обществена поръчка с предмет „Доставка на 35 броя едноетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака с капацитет от минимум 200 седящи места, поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал“.

В края на август тричленен състав на ВАС остави без уважение искането на министъра на транспорта за и съобщенията за допускане на предварително изпълнение на решение за определяне на изпълнител по процедура за възлагане на обществена поръчка, чрез „договаряне без предварително обявление“, с предмет: „Доставка на 35 броя едноетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака, с капацитет от минимум 200 седящи места, поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал“, припомнят от „БТА“. Комисията за защита на конкуренцията уважи доводите на транспортното министерство, че забавянето ще е фатално за изпълнението на сроковете по Националния план за възстановяване и устойчивост, но според ВАС доказателствата за допускане на предварително изпълнение не са достатъчно.

В крайна сметка стана ясно, че се очаква до месец ВАС да вземе решение по делото.

Красимира Стоянова
Красимира Стоянова. Снимка: МТС

На 24 септември се проведе среща между министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и представители на таксиметровия бранш. По думите й всички идеи и предложения за развитие на таксиметровия сектор ще бъдат разгледани обстойно. Тя отбеляза още, че въпреки краткия мандат на служебния кабинет, ще бъде направено всичко възможно за ускоряване работата по най-неотложните и спешни въпроси. По темите, оито не са изцяло в правомощията на Министерството на транспорта и съобщенията /МТС/ ще се проведат разговори с компетентните институции, за да се намерят бързи решения.

„За да постигнем напредък в сектора е необходимо да водим конструктивен диалог, който да очертае проблемите и да даде яснота за тяхното решаване. Очаквам заедно с експертите от ИА „Автомобилна администрация“ да продължите съвместната работа по отделните теми, които засягат таксиметровия сектор“, посочи министър Красимира Стоянова. От страна на таксиметровия бранш беше изразена готовност за обсъждане на различните предложения на експертно ниво, така че да бъде постигнат консенсус и предприети константни действия.

Същевременно в същия ден автоинструктори от цялата страна обявиха, че в сряда ще проведат две паралелни демонстрации заради промените в наредбата, регулираща обучението на кандидат-водачите. Конфликтните текстове са свързани с въвеждането на GPS контрол на учебните автомобили и Дигиталния дневник по теория – промени, които ще бъдат защитавани на митинга от присъстващите, за да бъде постигнато в пъти по-добро качество на обучението и да се гарантира по-висока теоретична и практическа подготовка на новите водачи. Новите правила предвиждат всеки кандидат-водач да има право да се яви на теоретичен и практически изпит само 4 пъти в рамките на половин година. Същевременно друга част от бранша са против част от тези промени, като например от Български автоинструкторски съюз. Председателят му Трендафил Маринов коментира за „БТА“, че новите промени са единствено козметични, разработени са непрозрачно, без достатъчен диалог с бранша. По думите му наредбата е променяна над 20 пъти за последните 10 години, но въпреки това не отговаря на съвременните изисквания и развитието на технологиите в автомобилите.

„Как се управлява електрически автомобил? Как се борави с всички системи за безопасност, които имат новите превозни средства? Кой ще научи на това кандидат-водачите“, пита той, добавяйки мнението си, че въвеждането на GPS контрол също няма да даде желаните резултати.

Казусът коментира и министър Стоянова: „Поех ангажимент, че ще тестваме заедно системата. Ако тя покаже някакви неудачи, ще вървим към нейното подобряване.“

Автошколите ще имат гратисен период, в който ще могат да работят и на двата режима – хартиено и електронно, допълни тя.

В сряда една част от протестиращите се събраха на площад „Княз Александър I“, откъдето отправиха още веднъж посланията си към властта. Опонентите им пък се организираха следобед.

МВР
Снимка: МВР

На 25 септември от МВР разпространиха позиция заради анализ на Фондация „Институт за пазарна икономика“ /ИПИ/, в която се посочва, че министерството е на второ място по най-нисък относителен дял на общата администрация с 12,52%, а 86,6 на сто от щата на областните дирекции на МВР /ОД на МВР/ и Столичната дирекция на вътрешните работи /СДВР/ е зает от служители, изпълняващи дейности „на терен“. От Министерството допълват, че 11 149 служители с полицейски правомощия работят в главните дирекции /ГД/ на МВР /ГД „Национална полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, ГД „Гранична полиция“/. Те отбелязват, че в структурата на ведомството влиза и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Средният процент на общата администрация за ОД на МВР и СДВР е едва 10%, която подпомага директорите в качеството им на второстепенни разпоредители с бюджет, показват данните на МВР. Според институцията за периода май 2009 г. – юли 2024 г. щатната численост е намалена с 14 658 щатни бройки. През втората половина на 2009 г. на ведомството са възложени допълнителни дейности, за които не са отпуснати нови щатни бройки. Припомня се, че освен полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението, в МВР съществува и специализирана администрация, която изпълнява специфични дейности и функции.

В анализа на ИПИ пише, че през 2024 г. е имало извънредно повишение на финансирането за МВР и то не е обвързано с реформа, няма да увеличи ниското доверие на гражданите към полицията, нито ще подобри чувствително условията на труд в системата. България продължава да е страната в ЕС, която отделя най-много пари за полицаите.

Централна избирателна комисия /ЦИК/
Централна избирателна комисия /ЦИК/. Снимка: Искра.бг

В сряда Централната избирателна комисия /ЦИК/ изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

За вота през октомври са регистрирани 22 партии и 9 коалиции. Преди началото на жребия председателят на Комисията Камелия Нейкова заяви, че 3 от политическите формации не са регистрирали кандидатски листи, съответно имената им няма да присъстват в бюлетината за гласуване. Така на вота през октомври ще участват 28 партии и коалиции. Ето коя партия и коалиция с кой номер в бюлетината ще се яви на вота:

  1. – Партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност – ДОСТ“
  2. – Партия „Глас народен“
  3. – Партия „Социалистическа партия „Български път“
  4. – Партия „Величие“
  5. – Партия „Булгари“
  6. – Коалиция „Моя страна България“
  7. – Партия „Има такъв народ“
  8. – Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“
  9. – Партия „Бригада“
  10. – Партия „Партия на Зелените“
  11. – Партия „Правото“
  12. – Партия „Възраждане“
  13. – Коалиция „Алианс за права и свободи“
  14. – Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“
  15. – Партия „Български съюз за директна демокрация“
  16. – Коалиция „Синя България“
  17. – Партия „Морал, единство, чест“
  18. – Коалиция ГЕРБ-СДС
  19. – Партия „Атака“
  20. – Партия „Народна партия „Истината и само истината“
  21. – Партия „Пряка демокрация“
  22. – Коалиция „Свободни избиратели“
  23. – Партия „България на труда и разума“
  24. – Партия „КОЙ – Компетентност, отговорност и истина“
  25. – Коалиция „Русофили за България“
  26. – Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“
  27. – Партия „Български възход“
  28. – Коалиция „БСП – Обединена левица“
Васил Терзиев
Васил Терзиев. Снимка: Васил Терзиев, Фейсбук

На 26 септември столичният кмет Васил Терзиев даде брифинг, на който съобщи, че в сряда са били блокирани сметките на „Столичен автотранспорт“ ЕАД. По думите му дружеството има натупани 20 млн. лева задължения през годините.

„Кметът по финанси Иван Василев, като добрата фея, отново трябва да търси решение как това дружество да бъде спасено. /…/ Няма да спра да говоря за темата с общинските дружества“, посочи Терзиев и добави, че ще продължава да задава важни въпроси като каква е програмата на хората, които управляват общинските дружества, и кога ще организират конкурси за постоянни състави на управителните съвети.

Георги Семерджиев
Георги Семерджиев. Снимка: БТА

В четвъртък беше съобщено, че Върховният касационен срок /ВКС/ ще се произнесе в 2-месечен срок по делото срещу Георги Семерджиев за катастрофата на бул. „Черни връх“ в София от юли 2022 г., при която загинаха две млади жени. На 23 април Апелативният съд в София потвърди 20-годишната присъда на Семерджиев, постановена от Софийски градски съд. Той обаче обжалва решението като поиска неговата отмяна и връщане на делото на апелативния съд или изменение на решението, като бъде намалено наказанието.

В същия ден се проведе протест, организиран от близки на загиналите в катастрофа Ани и Явор, както и на подсъдимия Адриан. Те излязоха пред Съдебната палата, за да отправят своите послания. На този фон делото започна на втора инстанция в Софийския апелативен съд.

Явор и Ани
Явор и Ани. Снимка: Desislava Malcheva, Facebook

Майката на Адни – Десислава Малчева коментира пред репортери, че Адриан грубо е нарушил пътните правила и е шофирал с много висока скорост, без да направи опит да намали или спре. Тя отбеляза, че са се събрали, за да отправят призив„да осъзнаем, че шофирането е отговорност, а не привилегия“. Тя настоява за ясни присъди от съда при подобни случаи, които да бъдат знак към обществото такива трагедии като тяхната да не се повтарят. Условните присъди са знак към обществото, че човешкият живот няма стойност в България, за престъпления, некасаещи човешки живот, хората получават по-големи присъди, каза тя, предава „БТА“.

Диляна Николова е приятел на семейството на Адриан, подсъдим за катастрофата, при която на 8 май 2023 г. на столичния булевард „Сливница“ загинаха Ани и Явор. Тя подчерта, че събирането им пред Съдебната палата не е протест и поясни, че искат да искат да отправят призив, защото в социалните мрежи са се изказали много неща за Адриан, които нямали общо с истината.

„Той направи изключително фатална грешка с фатални последици, но той нито е бил на амфетамини, нито е бил пиян, когато е шофирал“, посочи Николова и припомни, че Адриан е изпратил от ареста открито писмо до роднините на Ани и Явор и се разкайва за случилото се.

„Вярваме в правосъдната система и се надяваме, че присъдата ще бъде обективна. Смисълът на правосъдието е да промени човека, а в случая той наистина осъзнава вината си“, добави Николова.

Припомняме, че на 4 юли Софийският градски съд осъди на 9 години затвор Адриан Антонов. След като на разпоредителното заседание той направи самопризнания и поиска процесът да се води по съкратен ред, а съдът се съгласи, присъдата на Антонов бе намалена с 1/3. Така признатият за виновен бе осъден на 6 години затвор. 3 жалби и 1 протест са подадени срещу присъдата му, така делото ще продължи на втора инстанция.

В същия ден стана ясно, че Софийският апелативен съд ще се произнесе в срок до два месеца за присъдата на Антонов.

Строителство
Строителство. Снимка: Pixabay

На 26 септември граждани се събраха на пореден протест пред Столичната община срещу застрояването на София.

„Тук сме протестиращи от различни граждански групи. Това, което ни обединява, е искането да се спрат различни строежи, изобщо презастрояването на София“, каза за „БТА“ Вера Стаевска, която е една от говорителките на протеста срещу ремонтните дейности на ул. „Опълченска“.

Избори
Избори. Снимка: ЦИК

От 00:00 ч. в петък официално започна предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. Тя ще приключи в 24:00 ч. на 25 октомври 2024 г. като тя се води на български език, се посочва в хронограмата, публикувана на сайта на ЦИК. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. Предизборните събрания са публични. За реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на Министерството на вътрешните работи. Събранията се организират съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите.

В изборите на 27 октомври ще участват 28 политически формации – 19 партии и девет коалиции.

Заявления за гласуване зад граница могат да се подават до 1 октомври. До 5 октомври ЦИК ще определи държавите и секциите за гласуване извън граница. В страната ще бъдат разкрити 11 647 секции по предварителни данни на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“, като в 9353 ще се гласува с машина. Броят на избирателите по списъци е 6 640 383.

Най-важното от изминалата седмица – старт на новата учебна година и енергийният сектор

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments