ЕП обяви номинациите за наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2024 г.

Номинираните за наградата на Европейския парламент за активисти за права на човека станаха известни на 26 септември

0
13
Европейски парламент.
Европейски парламент. Снимка: Пиксабей

Номинациите за 2024 година бяха представени на съвместно заседание на парламентарните комисии по външни работи и развитие и подкомисията по права на човека. Предложения могат да се правят от политически групи или от поне 40 депутати.

Всяка година Европейският парламент присъжда наградата „Сахаров“, за да отличи онези, които се борят за права на човека и основни свободи.

Лауреати на наградата през 2023 г. станаха Джина Махса Амини (посмъртно) и протестното движение „Жена, живот, свобода“, което се застъпваше за правата на жените в Иран.

Номинираните за награда „Сахаров“ за 2024 г.

Групата на Европейската народна партия предложи Мария Корина Мачадо като лидер на демократичните сили във Венесуела и избрания за президент Едмундо Гонсалес Урутия. Те представляват всички хора във Венесуела и извън страната, които се борят за възстановяването на свободата и демокрацията.

Мария Корина Мачадо спечели предварителни избори през 2023 г., които целяха да определят кандидата на демократичната опозиция (Единна платформа) на президентските избори през 2024 г. След като тя бе дисквалифицирана като кандидат от режима в страната, Едмундо Гонсалес Урутия пое ролята на кандидат.

Седмиците преди изборите през юли 2024 г. бяха изпълнени с репресии, включително отстраняване на кандидати, арести и нарушения на правата на човека. Управляващият президент Николас Мадуро обяви победа на изборите, но резултатите бяха оспорени от независими наблюдатели, включително ООН. В резолюция от септември 2024 г. Европейският парламент призна Едмундо Гонсалес за легитимен президент на Венесуела.

В условия на протести и политически репресии Мачадо трябваше да се укрие поради опасения за живота си. На 2 септември съд във Венесуела издаде заповед за арест на Едмундо Гонсалес, което предизвика критики от много страни по света. Едмундо Гонсалес отиде в Испания, където получи убежище.

Европейските консерватори и реформисти също номинираха Едмундо Гонсалес Урутия.

Асоциациите „WomenWagePeace“ и „WomenoftheSun“ и техните съоснователки Яел Адми и Рим Хаджаджрех бяха номинирани от групата на социалистите и демократите

„Women of the Sun“ е независима организация на жени от Палестина, основана през 2021 г. и привличаща за участие жени, младежи и деца от Западния бряг, ивицата Газа и палестинската диаспора. Те работят за утвърждаване на разбирането за нуждата от мир между общностите.

„Women Wage Peace“ е организация на араби и евреи, създадена през 2014 г. Целта ѝ е да насърчава намирането на ненасилствени решения на израелско-палестинския конфликт, основани на зачитане и взаимно одобрение, с активното участие на жени на всички етапи от преговорите.

През март 2022 г. двете организации обявиха партньорство, за да допринесат за спирането на цикъла на кръвопролития. Лидерите на асоциациите са получили множество знаци на признание и са номинирани за Нобелова награда за мир.

Групата „Обнови Европа“ също предлага двете асоциации „WomenWagePeace“ и „WomenoftheSun“.

Илон Мъск, изпълнителен директор на SpaceX и Tesla, основател на компании като Neuralink и OpenAI и собственик на социалната мрежа X (известна по-рано като Twitter) бе номиниран от групите „Патриоти за Европа“ и „Европа на суверенните нации“.

Мъск придоби Twitter през 2022 г. и обяви, че ще защитава свободата на изразяване. През 2024 г. той възстанови блокирани профили, като се аргументира, че спорните мнения заслужават дебат, за да бъде опазена демокрацията.

Мъск разкри случаи на цензура чрез така наречените „Twitter Files“ и се обяви в подкрепа на регулации, които да защитават разнообразието на мнения. Освен това той се ангажира да разшири достъпа до интернет в отдалечени региони и да насърчава включването на хората в цифровия свят и равенството в достъпа до информация.

Д-р Губад Ибадоглу, номиниран от групата на Зелените/Европейски свободен алианс, е учен и активист срещу корупцията от Азербайджан. Той беше арестуван през 2023 г., след като отправи критики към нефтената и газовата промишлености в страната и създаде благотворителна организация за връщане на откраднати публични средства. В момента Ибадоглу е под домашен арест и може да получи присъда до 17 години затвор.

Неговото задържане даде началото на продължаващи репресии срещу учени и членове на гражданското общество преди международната конференция за климата COP 29, която се провежда в Баку през ноември. В резолюция от април 2024 г. Парламентът призова за сваляне на обвиненията срещу Ибадоглу и отмяна на забраната той да пътува извън страната.

Групата на Левицата номинира журналисти от Палестина (Хамза и Уаел Ал-Дахдух, Плестия Алакад, Ширин Абу Аклех и AinMediaв чест на Ясер Муртаджа и Рошди Сарадж). Поне 116 журналисти, сред които 111 палестинци, са били убити в ивицата Газа от 7 октомври 2023 г. Още много журналисти са станали жертви на атаки, задържане или заплахи, са в неизвестност или са били подложени на цензура или кибератаки.

Сред убитите в процеса на отразяване на конфликта са Ширин Абу Аклех, Хамза Ал-Дахдух, Ясер Муртаджа и Рошди Сарадж. Въпреки опасностите журналистите продължават да вършат работата си за разкриване на истинската ситуация в Газа, често без да могат да се възползват от закрила или международно наблюдение.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда ежегодно от Европейския парламент от 1988 г. на личности и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Наградата носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и включва парична сума от 50 000 евро.

Безкрайната битка за глътка чист въздух: Нов проект за инсинератор за отпадъци в Гълъбово

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments