Уикенд на родителите в Бургас: Какво ви очаква в дните от 27 до 29 септември?

Следващите почивни дни ще са посветени на най-голямото регионално изложение за детски стоки и услуги - "Бебе зона"

0
50
Уикенд на родителите в Бургас
Уикенд на родителите. Снимка: Община Бургас

Последният тематичен уикенд в Бургас, но само за тази година, се задава на хоризонта. След цветната палитра от теми и събития тази седмица фокусът ще е насочен към Уикенд на родителите. Следващите почивни дни ще са посветени на най-голямото регионално изложение за детски стоки и услуги – „Бебе зона“. Събитието ще бъде полезно за всички бъдещи и настоящи родители.

То ще отвари врати за седма поредна година в Експо център „Флора Бургас“. На 28 и 29 септември изложението ще даде достъп на бургаските родилите до най-добри детски и семейни брандове в България. Програмата на изложението е изключително богата и можете да я видите – ТУК.

Специална част от изложението ще бъде двудневния безплатен лекционен курс за бременни и родители с водещите медицински специалисти от Бургас и страната. Темите, които ще бъдат засегнати по време на лекциите ще обхващат бременността, раждането, майчиното и детски здраве, семейното планиране и ранното детско развитие. Всички, включили се в лекционната част ще имат достъп до лекарите-говорители и ще могат да се консултират с тях по лични казуси.

Успоредно с изложението, уикендът ще е изпълнен с още вълнуващи преживявания. Сред тях са фестивалът „ВОДА“, „Ереван в Бургас – Фестивалът на децата“, както и атрактивният Международен Келтски фестивал „Духът на келтите 2024“ – Бургас.

Традиционно фестивалът ВОДА обитава необичайни градски територии, като ги превръща в пространства за изкуство и култура. Фестивалът стартира през 2017 год. в празния басейн на Младежки културен център – Бургас, а последните 3 издания се осъществиха в часовниковата кула на Централна гара-Бургас. Над 200 артисти от Германия, Франция, Латвия, Унгария, Молдова, Южна Корея, Япония и България са представили свои творби в шестте издания на фестивала до сега. Фестивалът се организира от Сдружение ТАНЦ БГ с подкрепата на Община Бургас, Министерство на културата и Унгарски културен институт „Лист”- София и с подкрепата на: БНР-Бургас, Бургасбус ЕООД, НЧ „Асен Златаров 1940“, Международен Младежки Център – Меден рудник, СОУ „Петко Росен“, Пристанище Бургас, Moving Body Festival, Барбоса, Гунис студио. Всички събития от програмата на фестивала са при вход свободен. 

На 27 септември от 17:30 ч. в Летен театър ще бъде и церемонията по закриването на грандиозния спортен фестивал – 9-то издание на Европейския фестивал по гимнастика за хора над петдесет години: Golden Age Gym Festival. По време на събитието ще бъде официално обявен и следващият град-домакин на 10-ото издание на фестивала.

В третото издание на „Ереван в Бургас“, което ще се проведе на 29 септември ще събере самодейни и читалищни състави от Бургас, Русе, Варна, Хасково, Комотини /Гърция/ и Букурещ /Румъния/. Тази година фестивалът ще обедини творчеството на повече от 130 деца и юноши в танцовото и певческото изкуство от цяла България и чужбина.

Дефилето на участниците ще започне в 10:00 часа от Арменската църква. Маршрутът на шествието ще мине по улица „Богориди“ до Приморски парк, където е и Паметникът на признателните арменци. По време на дефилето участниците ще спират за флашмоб, който ще загатне на публиката какво ще видят в концертната програма от 11:00 часа на Открита сцена „Охлюва“.

Международният келтски фестивал „Духът на Келтите 2024” организира СНЦ „Историческо наследство“- с. Хлябово, Тополовград на 29 септември в зелената площ до ЕЦ „Флора – Бургас. В него ще участват: СНЦ „Ценности“ от Бургас, Сдружение „Антична Тракия“ от Ямбол, Акустична формация „Фрея“ от Пловдив и Сдружение „Келтска Трансилвания“ от гр. Беклян, Румъния. През цялото време на събитието ще работи Келтска работилница, която предлага изработване на глинени медальони, оцветяване на дървени амулети и рисуване на традиционни келтски символи. Всички изработени сувенири остават за участниците. Събитието ще се проведе в две части от 15:00 до 19:00 часа при вход свободен.

Програма

27 септември /ПЕТЪК/

18:00 часа /откриване/
Център за съвременно изкуство и библиотека
ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 41-45, Изложбена зала, ет. 3
Изложба „Съвременни български илюстрации, Болоня – Бургас 2024“
Вход свободен

18:30 часа
Международен младежки център, ж. к „Меден рудник“
Фестивал ВОДА 2024
„Plant/Human Duo“ – концерт на Мириан Колев

28 септември /събота/

10:00 часа – 18:00 часа
Експозиционен център „Флора“, Приморски парк
Изложение „БЕБЕ ЗОНА“
Вход свободен

11:00 часа
Държавен куклен театър – Бургас, ул. „Климент Охридски“ № 2
„Къде отиваш, конче“

18:00 часа
Културен дом НХК, Открита сцена
Фестивал ВОДА 2024
„Plant/Human Duo“ – концерт на Мириан Колев

20:00 часа
Културен дом НХК, Открита сцена
Фестивал ВОДА 2024
„Оратория“ – спектакъл на Ана Данкова

29 септември /неделя/

10:00 часа – 18:00 часа
Експозиционен център „Флора“, Приморски парк
Изложение „БЕБЕ ЗОНА“
Вход свободен

10:00 часа
пл. „Атанас Сиреков“ по ул. „Богориди“ до Паметника на Признателността в Приморски парк
„Ереван в Бургас – Фестивалът на децата“
Дефиле на участниците

11:00 часа
Държавен куклен театър – Бургас, ул. „Климент Охридски“ № 2
„Къде отиваш, конче“

11:00 часа
Открита сцена „Охлюва“
„Ереван в Бургас – Фестивалът на децата“
Концерт с благотворителен кулинарен и сувенирен базар в полза на НЧ „Ереван“

15:00 часа
Експозиционен център „Флора“, открита сцена „Флука“
Международен Келтски фестивал „Духът на келтите 2024“ – Бургас
С участието на: келтско историческо дружество от Румъния „Celtic Transilvania“, от град Беклян, Сдружение „Антична Тракия“ – Ямбол, формация „Фрея“ – Пловдив и формация за ирландски танци „Сона“ – София и Сдружение „Ценности“ – Бургас

20:00 часа
Магазия 1 – фоайе /Туристически информационен център/
Фестивал ВОДА 2024
„Критична маса“ – танцов спектакъл-инсталация на Силвия Чернева

Тайни за консервиране на домати: Стъпка по стъпка за дълготрайна свежест

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments