Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс е обвинен в корупция за кампанията си

Кметът отрича да е извършил, каквото и да било нарушение

0
28
Ерик Адамс - кмет на Ню Йорк.
Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс. Снимка: Wikimedia Commons

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс се изправя пред федерален съд в петък, за да посрещне пет обвинения в криминални престъпления, свързани с корупция, сред които подкуп, телеграфна измама и искане на незаконни чуждестранни дарения за предизборна кампания, предава „BBC“.

В обвинителния акт, представен в четвъртък, се твърди, че Адамс е поискал и приел незаконни средства за кампанията и над 100 000 долара за луксозни пътувания от турски бизнесмени и длъжностно лице, които искали да спечелят влиянието му.

64-годишният Адамс е бивш полицейски служител, който преди близо три години беше избран да ръководи най-многолюдния град в САЩ с обещанието да се бори с престъпността.

Кметът отрича да е извършил, каквото и да било нарушение и отхвърля нарастващите призиви за оставката му. Предявяването на обвинението на Адамс, по време на което той ще бъде официално информиран за обвиненията и ще бъде помолен да направи признание, ще се състои по обяд местно време пред съдия Катрин Паркър. Ето какво заяви Адамс на пресконференция в четвъртък:

„Моля нюйоркчани да изчакат да чуят защитата ни, преди да правят каквито и да било преценки.“

И бе категоричен:

„Спазвам правилата, спазвам федералния закон, не правя нищо, което да участва в незаконна предизборна дейност.“

Пресконференцията беше редовно прекъсвана от жители на Ню Йорк, които нарекоха Адамс „позор“ за града и поискаха „справедливост“.

Ако бъде признат за виновен, кметът може да бъде осъден на до 45 години затвор.

В какво е обвинен кметът на Ню Йорк Ерик Адамс?

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул – която има право да отстрани кмета от поста му – заяви в четвъртък, че разглежда обвиненията. Тя изтъкна:

„Ще отделя необходимото време, за да прегледам това обвинение, да видя какво е заложено в него, но моята отговорност номер едно е да се уверя, че хората от град Ню Йорк и щата Ню Йорк са в услуга на обществото.“

Адамс може да бъде отстранен от кметския пост и от така наречената „комисия по невъзможност“, която вероятно ще включва поне няколко градски служители, които му се противопоставят.

В обвинителния акт от 57 страници се излага предполагаема схема за корупция и подкупи, която обхваща едно десетилетие, започвайки от времето, когато той е бил председател на района на Бруклин. В документите се твърди, че корупционната дейност е продължила и след като е станал кмет и е включвала екстравагантни международни пътувания. В един от предполагаемите текстове, включени в обвинителния акт, служител на Адамс и мениджър на авиокомпания обсъждат къде да отседне кметът по време на пътуване до Турция.

След като мениджърът на авиокомпанията предлага „Четири сезона“, служителят отговаря: „Това е твърде скъпо“.

„Защо му пука? Той няма да плати“, отговаря мениджърът.

„Супер“, казва служителят на Адамс.

Прокурорите твърдят, че същият служител е помолил мениджъра на авиокомпанията да начисли на Адамс изкуствена цена за пътуването му, за да прикрие благоприятното отношение.

„Всяка негова стъпка се следи в момента“, казва служителят и предлага на кмета да бъде таксуван с 1000 долара за полет до Турция. „Нека да е малко по-реално.“

На пресконференция в четвъртък американският прокурор за Южния окръг на Ню Йорк Дамиан Уилямс твърди, че кметът е развил връзки с чужди граждани, за да приема незаконни средства за кампанията си през 2021 г. Уилямс твърди:

„През 2023 г. кметът възобнови тези корупционни отношения, търсейки още незаконни средства за кампанията от някои от същите чуждестранни източници, за да подкрепи кампанията си за преизбиране.“

В обвинителния акт се отбелязва, че Адамс е използвал сламени дарители – схема, която физическо или юридическо лице използва, за да заобиколи ограниченията за финансиране на кампании – за да приема незаконни дарения от чуждестранни лица.

Прокурорите твърдят, че кампанията му също така е кандидатствала и получила средства от Ню Йорк, които трябва да съответстват на малки доларови вноски от жителите на града, които възлизат на повече от 10 млн. долара.

Той е обвинен и в това, че се е опитал да прикрие получените облаги, като е скрил подаръците от годишните формуляри за оповестяване и е казал на съучастник, че „винаги“ изтрива текстови съобщения, свързани с незаконни пътувания и подаръци, според съдебните документи. няколко високопоставени нюйоркски демократи, включително представителката Александрия Окасио-Кортес, призоваха Адамс да се оттегли.

Други, сред които лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис, се въздържаха, заявявайки, че Адамс има право на презумпция за невинност.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер отрече каквато и да е връзка с политическите дрязги относно имиграцията и оспори каквато и да е координация между Министерството на правосъдието (МП) и Белия дом.

„Министерството на правосъдието се занимава с този случай самостоятелно“, заяви тя пред репортери в четвъртък.

Откакто положиха клетва в първия ден на 2022 г., Адамс и колегите му са поставени под нарастващ федерален контрол.

Миналата година ФБР нахлу в дома на главния му събирач на средства Бриана Сугс и други членове на кампанията му като част от разследване, за което се смята, че е съсредоточено върху това дали той е получил незаконни средства за кампанията си от турското правителство и други чуждестранни източници.

През последните седмици администрацията на Адамс беше разтърсена от оставката на редица високопоставени помощници, тъй като новите разследвания се разраснаха до трескава степен. Полицейският комисар, комисарят по здравеопазването и главният съветник на кмета напуснаха поста си.

Канцлерът на нюйоркските училища Дейвид Банкс също обяви плановете си да подаде оставка седмици след като федерални следователи иззеха телефоните му по време на обиск на дома, който той споделя с партньорката си, заместник-кмета Шина Райт, на 4 септември.

На фона на сътресенията Адамс получи едни от най-ниските рейтинги на одобрение от всички кметове в историята на града, а претъпканото поле от претенденти от Демократическата партия, сред които може да бъде и бившият губернатор на Ню Йорк в немилост Андрю Куомо, се подготвя да оспори кандидатурата му за преизбиране.

Ако Адамс подаде оставка или бъде отстранен преди края на мандата си през следващата година, на негово място ще застане Джумаан Уилямс – лявоориентиран обществен защитник в града.

Министър Глушков откри обновен спортен комплекс в Чепеларе

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments