Унгария за Русия: Да правим повече бизнес

Това предизвиква безпокойство в ЕС

0
18
Петер Сиярто от Унгария
Петер Сиярто. Снимка: Wikimedia Commons

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто заяви, че Будапеща желае да засили икономическите си връзки с Москва, въпреки продължаващите санкции на Европейския съюз срещу Русия, пише „Politico“.

„Освен че не харесваме режима на санкции – въпреки че има европейски правила, които трябва да спазваме – ние сме много открити по отношение на желанието си да подобрим икономическите отношения между Русия и Унгария във всички области, които не са засегнати от санкциите“, заяви Сиярто пред руската държавна информационна агенция ТАСС в четвъртък в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

След това Сиярто се позова на срещата на унгарско-руския комитет за икономическо сътрудничество, проведена в Будапеща миналата седмица, на която е присъствал руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко. Той продължи:

„Проведохме и бизнес форум, в който участваха 173 предприемачи от двете страни. За мен това показва, че има не само политическо желание за подобряване на икономическите отношения, но и бизнесът също иска това.“

Външното министерство на Унгария не отговори веднага на молбата на „Politico“ за коментар. Гласовитата опозиция на Унгария срещу санкциите на ЕС срещу Русия и интересът ѝ към засилване на икономическите връзки с Москва предизвикват безпокойство в ЕС, което води до напрежение между Брюксел и Будапеща.

Министрите на външните работи и министрите на финансите на ЕС наскоро бойкотираха срещите на ЕС, проведени в Будапеща през септември, изпращайки сигнал за нарастващо разочарование от отношението на Унгария към Русия.

ЕП обяви номинациите за наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2024 г.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments