Харис се отправя към границата САЩ-Мексико

Тръмп има предимство пред избирателите по отношение на миграцията

0
16
Граница
Снимка: Pixabay

В петък вицепрезидентът на САЩ Камала Харис ще направи първото си посещение на американско-мексиканската граница, откакто стана кандидат за президент на Демократическата партия, за да се изправи лице в лице с една от най-големите си уязвимости преди изборите през ноември, предава „Асошиейтед прес“.

Тя ще се появи в Дъглас, Аризона, докато бившият президент Доналд Тръмп и неговите съпартийци републиканци безмилостно блъскат Харис заради досието на администрацията на Байдън по отношение на миграцията и обвиняват вицепрезидента, че е прекарал малко време в посещение на границата по време на престоя си в Белия дом.

Имиграцията и сигурността на границата са основни въпроси в Аризона, единственият щат, който граничи с Мексико и който миналата година се сблъска с рекорден приток на кандидати за убежище. Тръмп има предимство пред избирателите по отношение на миграцията и Харис премина в атака, за да подобри позицията си по въпроса и да разсее ключова линия на политическа атака за Тръмп.

В почти всяка своя предизборна реч Харис разказва как по-рано тази година в Конгреса се провали широкообхватен двупартиен пакет, целящ преразглеждане на федералната имиграционна система, след като Тръмп призова водещите републиканци да му се противопоставят. Ето какво планира да каже Харис, според откъс от изказването ѝ, представен от кампанията ѝ:

„Американският народ заслужава президент, който се грижи повече за сигурността на границите, отколкото за политическите игри.“

След като имиграционното законодателство се забави, администрацията на Байдън обяви правила, които забраняват на мигрантите да се предоставя убежище, когато американските власти преценят, че южната граница е претоварена. Оттогава арестите за незаконно преминаване на границата намаляха.

Харис ще използва пътуването си, за да напомни на избирателите за работата си като главен прокурор на Калифорния в борбата с престъпността по границата. По време на митинг през август в Глендейл, край Финикс, тя говори за помощта си в преследването на банди за трафик на наркотици и хора, които действат в транснационален мащаб и по границата.

„Обвинявах ги случай след случай и печелех“, каза тогава Харис.

Представителят на Демократическата партия във Флорида Максуел Фрост, най-младият член на Конгреса на 27 години и водещ защитник на Харис сред младите и латиноамериканските гласоподаватели, заяви, че подкрепяйки по-строгото правоприлагане, Харис се опитва да „удари на камък“ и „разбира, че в момента на границата има криза“. Фрост бе категоричен:

„Това е хуманитарна криза.“

И обясни:

„Ето защо тя настоява за повече ресурси на границата, за да имаме организиран процес, което е наистина важно. Но въпросът е, че Доналд Тръмп спира точно там, само при правоприлагането.“

Пътуването на вицепрезидента до Дъглас поставя въпроса за имиграцията в най-ярките прожектори по-малко от шест седмици преди изборния ден.

Тръмп не изчака тя да пристигне там, за да се противопостави. В четвъртък той произнесе дълга дитирамба от Ню Йорк, заявявайки следното:

„Всичко, което тя каже утре, знайте, че е измама, защото тя е най-лошата в историята в защитата на страната ни. Така че тя ще се опита да се представи за малко по-добра. Но това е невъзможно.“

Ден по-рано, на митинг в Северна Каролина, Тръмп изтъкна пред избирателите, че „когато Камала говори за границата, доверието към нея е по-малко от нула“.

Кампанията на Тръмп също така контрира със собствени телевизионни реклами, осмиващи вицепрезидента като провален „граничен цар“.

„При Харис над 10 милиона души са тук нелегално“, казва един от тях. Оценките за това колко души са влезли незаконно в страната от началото на управлението на Байдън през 2021 г. обаче се различават значително.

Харис също така никога не е заемала длъжността „граничен цар“. Вместо това нейната задача е била да се справи с „първопричините“ за миграцията от три централноамерикански държави – Салвадор, Гватемала и Хондурас – които са отговорни за значителен дял от пресичащите границата.

Вицепрезидентът възприе дългосрочен подход към непосредствения проблем, като помогна да бъдат убедени мултинационалните корпорации и латиноамериканските предприятия да инвестират в региона. Това, според нея, ще създаде работни места и ще даде на местните жители повече причини да си останат у дома си, вместо да предприемат трудното пътуване на север. Въпреки това Тръмп продължава да критикува „инвазията“ на преминаващите границата.

Проучванията показват, че повечето американци му вярват повече, отколкото на Харис, че ще се справи с имиграцията.

Дъглас, където ще се яви Харис, е граничен град с преобладаващо демократично население в доминирания от Републиканската партия окръг Кочиз, където републиканците в надзорния съвет са изправени пред наказателни обвинения за отказ да удостоверят резултатите от изборите през 2022 г. Тръмп беше в района миналия месец, като използва отдалечен участък от граничната стена и купчина стоманени греди, за да направи контраст между себе си и Харис по отношение на граничната сигурност.

Градът с население от 16 000 души има силни връзки с много по-големия си съсед – Агуа Приета, Мексико, и с оживено входно пристанище, което е предвидено за дългоочаквана модернизация. Много от местните жители са загрижени както за повишаване на ефективността на законното преминаване на границата, така и за борбата с незаконното.

Как ще бъде отбелязан Денят на биологичното производство?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments