Кога ще отбележим Деня на сърцето?

Става въпрос за глобална инициатива, която се отбелязва всяка година на 29 септември и у нас

0
17
Световен ден на сърцето
Световен ден на сърцето. Снимка: Български Червен кръст (Bulgarian Red Cross), Facebook

Денят на сърцето е глобална инициатива, която се отбелязва всяка година на 29 септември и у нас. Той е създаден от Световната федерация по сърце World Heart Federation с цел да повиши осведомеността относно сърдечно-съдовите заболявания и значението на грижата за сърцето.

Сърдечно-съдовите заболявания, като инфаркт и инсулт, са една от водещите причини за смърт в света, като засягат милиони хора всяка година. Денят се отбелязва вече 24 години от Световната сърдечна федерация с цел да активира възможно най-много хора и институции в цял свят за действия за укрепване на сърдечносъдовото здраве. Мотото тази година е „Действай със сърце“.

Защо е важно отбелязването на Деня на сърцето?

  • Повишаване на информираността: Насърчава хората да се информират за рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, като тютюнопушене, нездравословно хранене, липса на физическа активност и прекомерна употреба на алкохол.
  • Превенция: Промотира профилактични мерки като здравословен начин на живот, редовни медицински прегледи и поддържане на нормално кръвно налягане и холестерол.
  • Насърчаване на действия: Денят е възможност за правителства, организации и отделни лица да предприемат стъпки към подобряване на здравето на сърцето както на индивидуално, така и на обществено ниво.
  • Глобална солидарност: Като част от световна кампания, този ден обединява хора от цял свят в усилията за намаляване на бремето на сърдечно-съдовите заболявания.

Денят на сърцето също така подчертава важността на навременните действия и отговорността на всеки човек към собственото му здраве. Традиционна инициатива в Световния ден на сърцето е осветяване в червено на емблематични сгради в големите градове, сред които тази година са НДК, Домът на културата в Пловдив, Кеят на Морската градина в Бургас, хълмът Царевец във Велико Търново, Дарение Галерия „Светлин Русев“ в Плевен, Пантеонът на възрожденците в Русе и др. За първи път тази година ще има шоу с 50 дрона, които ще „изрисуват“ сърце в небето над НДК около 21:00 часа на 29 септември.

Черна статистика: Рекорден брой случаи на удавяне през този летен сезон

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments