Цените на жилищните имоти нарастват с 15% – какво движи пазара?

Брокерът Мартин Стоименов разкрива факторите за увеличението на цените и предпочитанията на купувачите

0
19
Имоти от тип ново строителство
Имоти. Снимка: Искра.бг

Ръстът на цените на жилищните имоти в България за последната година достига около 15%, но според брокера и мениджър на недвижими имоти Мартин Стоименов това не е признак за образуване на „балон“. В интервю за „Фокус“ Стоименов обясни, че покачването на минималната работна заплата в страната е сред ключовите фактори, които оказват влияние върху нарастващите цени на недвижимите имоти. Основен двигател обаче остава ниското предлагане на имоти в комбинация със засиленото търсене, като най-голям интерес се наблюдава към ново строителство в централните и южните квартали на София.

Стоименов подчерта също така, че старите панелни жилища имат своите предимства. Самият той е избрал да закупи имот в панелен блок, вместо в нова сграда. По думите му, при качествено поддържане и саниране, животът на панелните сгради може да бъде удължен значително над стандартния 70-годишен срок. Той допълни, че при панелните жилища купувачът реално получава площта, за която плаща, докато при новото строителство около 15% от имота се състои от общи части. Освен това, панелните блокове имат установен ред и правила на етажната собственост, което също е предимство.

По отношение на новото строителство, Стоименов отбеляза като основен проблем липсата на ефективен контрол върху строителните дейности. Той поясни, че въпреки добрите намерения на архитектите и строителните фирми, подизпълнителите често са неквалифицирани работници и не винаги изпълняват задълженията си качествено, особено при липса на строг контрол от страна на инвеститорите. „Има много по-важни неща от красивата фасада, общите части и озеленяването, които купувачите трябва да имат предвид“, добави Стоименов.

Той отбеляза и тенденцията, че през последните години инвеститорите все по-често насочват вниманието си към северните квартали на столицата, като „Васил Левски“ и „Враждебна“.

В заключение, Стоименов коментира и нарастващия интерес към наемните имоти. „Започваме да се доближаваме до начина на мислене на западноевропейците – всеки иска да намери жилище близо до работата си, за да не губи време в пътуване“, обясни той.

Община Бургас е поощрила с награди над 100 кръводарители през лятото

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments