Оралното здраве остава в периферията на здравната политика

Д-р Николай Шарков призовава за ограничаване на захарта и данъчно облагане на вредните храни

0
10
Кафява захар
Снимка: Wikimedia commons

Оралното здраве все още не получава необходимото внимание от страна на взимащите решения и законодателите, въпреки че е ключова част от общото здраве. Това подчерта д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз и президент на Световната дентална федерация, в интервю за „БНР“.

Според световния доклад на Световната здравна организация /СЗО/ от 2022 година, в който се анализират връзките между оралните заболявания и тези на другите органи, е необходимо да се интегрира оралното здраве в общото здравеопазване. Докладът предлага конкретни препоръки за постигане на универсално здравно покритие до 2030 година.

„Този доклад не е предназначен да събира прах. Планът за действие е ясен, с точни срокове, и е време да започнем неговото изпълнение“, коментира Шарков.

СЗО препоръчва намаляване на ежедневния прием на захар с 10%. Според д-р Шарков, средният българин консумира около 42 кг захар годишно, а захар вече се добавя дори и в хляба.

Идете в аптека и вземете сироп за кашлица – и фармацевтичната индустрия използва захар“, добави той.

Специалистът подчерта, че бялата захар трябва да бъде строго ограничена. В 50 държави, включително Белгия, Естония и Ирландия, вече са въведени данъци върху напитките и храните с добавена захар.

„Хранително-вкусовата индустрия е любител на захарта, която също така служи като консервант„, отбеляза д-р Шарков.

Той увери, че Българският зъболекарски съюз ще постави на дневен ред въпроса за данъка върху захарта. Д-р Шарков отбеляза, че данъкът върху тютюневите изделия е довел до значително намаление на тютюнопушенето, което е допълнително подсилено от шокиращите изображения на цигарените опаковки.

„Тютюнът и алкохолът оказват негативно влияние върху оралното здраве“, заключи той.

Линията на бедност ще е 638 лв. през 2025 г.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments