МС обясни: Как се съхраняват машините за изборите

Министерският съвет удължава срока за наем на помещения за съхранение на машини за гласуване, но ЦИК все още не е представила необходимия договор

0
10
Гласуване
Гласуване. Снимка: Искра.бг

Съхранението на машините за избори е важна част от процеса на машинно гласуване в България. С решение № 545 от 31 юли 2024 година, Министерският съвет /МС/ удължи срока за наем на помещенията, където се съхраняват машините за избори, с още шест месеца. Тези помещения се наемат от Централната избирателна комисия /ЦИК/, която обаче до момента не е представила проект на договор за наем.

Какво представлява удължаването на срока?

Според решението на Министерския съвет, срокът за наемане на помещенията, в които се съхраняват машините за гласуване, е удължен с допълнителни шест месеца. Това решение е необходимо, за да се гарантира, че машините ще бъдат съхранявани в безопасни условия до следващите избори. Въпреки това, до момента няма представен проект на договор от страна на ЦИК, който трябва да бъде обезпечен от правителството.

Защо Министерският съвет не е страна в процеса?

Министерският съвет ясно подчертава, че не е страна в процеса на договаряне и сключване на договор за наем на помещенията. Това е изцяло отговорност на ЦИК. Веднъж след като бъде представен проектът на договор, правителството ще издаде необходимите актове за неговото финансово обезпечаване.

Готовност за осигуряване на средства

При приемането на план-сметката за изборите, Министерският съвет е заявил готовност да осигури необходимите средства за сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на машините за гласуване. Това включва и други съпътстващи дейности, свързани с изборния процес — от гласуването с хартиени бюлетини до компютърната обработка на данните и издаването на бюлетин с резултатите.

Какво предстои?

Докато ЦИК финализира договора за наем на помещенията, правителството изразява своята готовност да подкрепи този процес с необходимите финансови средства. Това е важен елемент за обезпечаване на машинното гласуване на бъдещите избори.

Най-важното от изминалата седмица – протести и старт на предизборната кампания

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments