Новите похвати на „ало“ измамниците: Как да не станете жертва

Измамниците стават все по-изобретателни, а броят на жертвите расте. Какви са новите методи за измами и как да се предпазим

0
29
Телефонни измами
Телефонни измами. Снимка: Архив

„Ало“ измамниците продължават да тормозят хората в България, като техните методи стават все по-сложни и изобретателни. Според Златка Падинкова, началник на сектор „Измами“ в Националната полиция, броят на измамите се е удвоил спрямо предходната година. Само за първите осем месеца на 2024 година са регистрирани 188 измами, като нанесените щети възлизат на 1 400 000 лева.

Нови методи за измами

По думите на Падинкова, измамниците все по-често използват мобилни телефони, вместо стационарни номера. Това им позволява да манипулират жертвите си по-дълго време и да ги накарат да „обикалят“ различни места, преди да предадат парите. Такъв е случаят с жена от Шумен, която била измамена след като пътувала през няколко града, следвайки инструкциите на измамниците.

„Трябва хората да проверят дали телефонният номер е на техен близък или роднина“, предупреждава Падинкова. Тя подчертава, че вече съществуват приложения, с които може да се провери дали обаждането е истинско.

Ръст на измамите и повишена опасност

Значителното увеличение на броя на измамите, в комбинация с нарастващата креативност на престъпниците, представлява сериозна заплаха. Освен класическите обаждания на стационарни телефони, все по-често мнимите измамници използват нови техники, за да объркат и уплашат жертвите си.

„Измамниците стават все по-изобретателни“, добавя Падинкова, като подчертава, че всеки трябва да бъде особено внимателен при получаване на неочаквани обаждания.

Как да се предпазим?

Проверете телефонния номер: Използвайте приложения или просто се свържете директно с вашия близък, за да потвърдите самоличността на обаждащия се.
Не давайте пари на непознати: В случай, че ви искат пари, първо се консултирайте с близки или с полицията.
Бъдете внимателни при получаване на обаждания: Ако някой ви каже, че ваш близък е в беда, първо проверете дали информацията е вярна.
Сигнализирайте за съмнителни обаждания: Винаги информирайте полицията при съмнения за измама.

Златка Падинкова завършва с призив към обществото да бъде нащрек, тъй като „ало“ измамниците продължават да развиват своите методи и целят да злоупотребят с доверието на хората.

Данни на БНБ: Лихвите по потребителски кредити се повишават

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments