Съветът на ЕС обсъжда приложението на Шенгенското законодателство в България и Румъния

На заседание в Люксембург на 10 октомври ще се разгледа актуалното състояние на Шенгенските процедури в България и Румъния

0
42
Шенген
Шенген. Снимка: Freepik.com

На 10 октомври 2024 г. в Люксембург, министрите на вътрешните работи на страните от ЕС ще се съберат, за да обсъдят актуалното състояние на приложението на Шенгенското законодателство от България и Румъния. Според програмата на Съвета на ЕС, ще бъде разгледано общото състояние на Шенгенското пространство, както и повишаването на устойчивостта на външните граници на Европейския съюз.

Доклад на Европейската комисия

На заседанието Европейската комисия ще представи доклад с данни от последните две години, който ще очертае заплахите за Шенгенското пространство без гранични проверки. Докладът ще служи като основа за дискусия относно подобряване на устойчивостта на външните граници и бъдещето на Шенгенската зона.

Статус на България и Румъния в Шенген

Унгарското председателство на Съвета на ЕС ще представи доклад за текущото състояние на пълното приложение на Шенгенското законодателство в България и Румъния. Двете държави бяха официално приети в Шенгенското пространство с решение на Съвета на ЕС от 30 декември миналата година. През пролетта на 2024 г. бяха премахнати проверките по морските и въздушните граници на България и Румъния, но проверките по сухопътните граници все още остават.

Определянето на дата за прекратяване на тези последни проверки изисква допълнително решение на Съвета, което ще бъде обсъдено на предстоящото заседание в Люксембург.

Какво предстои?

Текущото заседание ще определи следващите стъпки за пълното прилагане на Шенгенското законодателство в България и Румъния, както и решенията за засилване на граничната сигурност в рамките на ЕС. Премахването на сухопътните проверки е важна стъпка за интеграцията на двете държави в Шенгенската зона и за свободното движение на хора и стоки.

Очаква се Съветът на ЕС да разгледа и вземе важни решения за пълната интеграция на България и Румъния в Шенгенското пространство, което ще има голямо значение за гражданите и бизнеса в тези държави.

Поредица за бързи кредити с адв. Богомил Йорданов: Връщат се мутренските години при събирането

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments