Линията на бедност се повишава: Разшири социалната подкрепа за хората с увреждания

Правителството одобри увеличение на линията на бедност с 21,3%, което ще разшири социалната подкрепа за хората с увреждания

0
35
Инвалидна количка
Инвалидна количка. Снимка: Pixabay

Правителството одобри увеличение на линията на бедност за 2025 г., която ще достигне 638 лева. Това представлява нарастване със 112 лева или 21,3% в сравнение с 2024 г. Увеличението има за цел да подкрепи уязвимите и най-нискодоходните групи от населението, като повиши социалните помощи и финансовата подкрепа, свързани с нейния размер.

Повече социални помощи и подкрепа за хората с увреждания

Според данни на Pariteni с увеличаването на линията на бедност ще нараснат и социалните помощи, предоставяни по Закона за социално подпомагане, Закона за хората с увреждания и Закона за закрила на детето. Очаква се над 700 000 хора с трайни увреждания да имат право на финансова подкрепа, която ще бъде с 21% по-висока от сегашната.

„Това увеличение ще има благоприятно въздействие върху социалната закрила на уязвимите групи“, се посочва в правителственото решение.

Увеличен обхват на социалните помощи

Освен хората с увреждания, повече семейства в нужда също ще могат да получат социални помощи. През 2025 г. броят на домакинствата, които ще имат право на такава подкрепа, ще достигне близо 58 000 – с около 5% повече от 2024 г. Очаква се също така разширяване на помощите за отопление, като над 358 000 семейства и хора ще имат право на тази подкрепа през отоплителния сезон 2025/2026 г.

Промени в Агенцията за социално подпомагане

По време на заседанието правителството одобри и промени в Устройствения правилник на Агенцията за социално подпомагане /АСП/, които целят укрепване на административния капацитет и повишаване на ефективността на агенцията. Част от промените включват създаването на мобилни екипи от социални работници към дирекциите „Социално подпомагане“. Тези екипи ще осигуряват денонощна подкрепа на деца в риск, за които се налагат спешни действия.

Увеличението на линията на бедност за 2025 г. има за цел да подобри социалната закрила на най-уязвимите групи в обществото, като същевременно разширява обхвата на социалната подкрепа.

Поредица за бързи кредити с адв. Богомил Йорданов: Връщат се мутренските години при събирането

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments