Лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала е убит при израелски въздушен удар в Бейрут

Хасан Насрала, лидер на „Хизбула“, е ликвидиран по време на среща на ръководството на групировката в южните предградия на Бейрут

0
12
'Хизбула", флаг. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Хасан Насрала, лидерът на ливанското шиитско движение „Хизбула“, беше убит по време на прецизен въздушен удар в Бейрут, съобщиха израелските военни, цитирани от „Би Би Си“. Атаката е извършена в събота вечерта по време на среща на ръководството на „Хизбула“ в южните предградия на ливанската столица.

Насрала, който оглавяваше „Хизбула“ повече от три десетилетия, е една от най-влиятелните фигури в Близкия изток. Той се смяташе за сенчеста фигура, с тясна връзка с Иран, и играеше ключова роля в превръщането на групировката в мощна политическа и военна сила. Под негово ръководство „Хизбула“ получи оръжия от Иран и участваше в конфликти в Ирак, Йемен и Сирия.

Израел мобилизира още резервисти

Преди атаката, Израел обяви мобилизация на три батальона резервисти. Това решение беше взето преди началото на еврейските празници, период, през който напрежението в Йерусалим и на Западния бряг обикновено нараства, отбелязва Ройтерс.

Наследството на Хасан Насрала

Насрала не се е появявал публично в продължение на години, поради опасения, че може да стане цел на израелските удари. Неговата смърт представлява значителен удар за „Хизбула“, която под негово ръководство се утвърди като основен играч в региона, както политически, така и военно.

„Хизбула“ все още не е коментирала убийството на своя лидер, а анализатори очакват реакция както от самата групировка, така и от съюзниците ѝ в Иран.

Убийството на Хасан Насрала вероятно ще предизвика ново напрежение в региона, като Израел и „Хизбула“ остават в остър конфликт, който продължава вече десетилетия.

Ескалация в Ливан: Израел атакува „Хизбула“, Иран обвинява САЩ

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments