Столична община забавя споразумение с АПИ: Възможно въвеждане на винетки за Околовръстния път

Проблемът с надлеза на бул. „България“ остава нерешен вече пет месеца

0
99
Софийски околовръстен път
Софийски околовръстен път. Снимка: Искра.бг

Новото ръководство на Столична община продължава да забавя подписването на споразумение с Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ за поддръжката на участъци от републиканската пътна мрежа на територията на София. Тази забавена процедура създава риск пътната администрация да въведе винетки за използването на Софийския околовръстен път, което до момента не беше необходимо за жителите на столицата.

Забавяне в подписването на споразумението

В годините назад поддръжката на околовръстния път е била осигурявана на база споразумителни протоколи между Столична община и АПИ, които поделят отговорностите по трасето. Въпреки това, новото ръководство на общината необяснимо бави подписването на ново споразумение, което вече води до задължения в размер на стотици хиляди лева към АПИ.

Без споразумение, пътната агенция може да бъде принудена да въведе винетки за преминаване по Софийския околовръстен път, което ще засегне хиляди жители на града и хора, които преминават транзитно през столицата.

Проблемът с надлеза на бул. „България“

Освен въпроса с поддръжката на околовръстния път, Столична община вече пет месеца не успява да разреши проблема с укрепването на надлеза при бул. „България“ и Софийския околовръстен път към кв. „Бояна“. Трафикът под надлеза е спрян, а АПИ не може да започне нужните дейности по укрепване на моста, тъй като имотът, в който трябва да се извършат ремонтните дейности, е собственост на общината.

Според становище на Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/, трафикът под надлеза може да бъде пуснат, ако мостът бъде предпазен от удар. АПИ е готова да започне нужните дейности, но липсата на съгласие с общината пречи на разрешаването на проблема.

Липсата на координация между Столична община и АПИ създава сериозни затруднения за жителите и транзитните пътуващи, като рискува да наложи допълнителни такси за използването на важни транспортни артерии в София.

Призрачни есенни приключения: Кои са най-обитаваните от духове дестинации в Европа?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments