Превенцията като основен подход в борбата с разпространението на райския газ сред подрастващите

Забраната и контролът не са достатъчни за справяне с проблема с райския газ. Превенцията и информираността трябва да бъдат водещи мерки

1
22
Младежи пушат и дишат балони с райски газ
Илюстративна снимка

Според създателя на некомерсиалната платформа „Ние, потребителите“ Габриела Руменова забраната за продажба на райски газ на физически лица и контролът не са достатъчни, за да бъде решен проблемът с разпространението на диазотен оксид сред подрастващите. Превенцията чрез информираност и осведоменост трябва да заеме водеща роля.

Значението на превенцията

„Само законовото регламентиране и контрол не са достатъчни, защото по този начин по-скоро се борим с последиците от проблема“, обяснява Руменова пред „БНР“. Според нея, е важно обществото да се ангажира с разясняването на рисковете от употребата на райски газ, за да може младежите да осъзнаят опасностите, преди да се поддадат на натиска или модата.

Ролята на обществеността и семейството

Руменова дава пример с обществената реакция и социалната отговорност на популярни личности като Димитър Бербатов, който в свое видео отправя критика към младежи, които използват райски газ в автомобила си. Тя също така подчертава, че важна роля играят семейството и средата, в която се намират младите хора:

„Ако родителите успеят да изградят авторитет и децата вярват повече на тях, те ще изберат правилния път“, казва тя.

Ограничения и рискови места

Въпреки новите законови промени, които въвеждат пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица, Руменова предупреждава, че проблемът ще продължи да съществува, докато не се затворят всички ниши за незаконна продажба. Тя посочва, че заведенията и баровете в страната, които са над 6300, са сред рисковите места, където младите хора могат да си набавят райски газ, често без да се подложат на проверки.

Какво следва?

Руменова призовава за законово регламентиране на това кой и как може да предлага райски газ, за да се гарантира, че той ще бъде наличен само за нуждите на медицината и кулинарията, като се ограничи достъпът до подрастващите. Тя подчертава необходимостта от дълбочинно изследване на проблема и последователни усилия за информираност и превенция сред младите хора.

В борбата с разпространението на райския газ сред подрастващите ключовите елементи остават превенцията и отговорността на обществото, медиите и семейството.

Призрачни есенни приключения: Кои са най-обитаваните от духове дестинации в Европа?

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments